Pasta z fety

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pasta z fety - na kanapki ( dobrze smakuje z wędliną), na krakersy, jako sos do drobiu.

fetaspread.JPG

50 g fety
150 g serka wiejskiego
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 - 3 łyżki drobno posiekanego koperku

Wszystkie składniki utrzeć na jednolity krem. ( ja utarłam za pomocą malaksera).

Załączniki

• fetaspread.JPG
    fetaspread.JPG
    87.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
No brzmi nieźle
lecker.gif

Chyba mam pomysł na sos do kurskich cycków z grila. W końcu nie będą takie suche
icon_mrgreen.gif

Dzięki za inspirację
anbetung.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A koperek CI smakował
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
powi @ 8 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942207Dzięki za inspirację
anbetung.gif
Ciesze się, że w czymś pomogłam
icon_smile.gif

iluana @ 8 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942256Na chleb ??
gruebel_2.gif
Tak dziś rano zjedlismy na sniadanie. Pyszne było.

Ilona @ 9 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942361A koperek CI smakował
icon_question.gif
icon_mrgreen.gif
Naturalnie. Już nie raz mówiłam, że są rzeczy w których koperek jest smaczny i konieczny. Nie jestem z tych, który boją się jednego ząbeczka czosnku, kiedy nadaje on sens całej potrawie.
icon_cool.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wiem, że jesteś z tych
zahnlos.gif

chodzi mi jednak o to, że do niektórych potraw czosnek - w małej ilości- jest potrzebny: nadaje całości smak, nie "zaczosnkowująć" jednocześnie całej potrawy. Jego dodatek jest często niewyczuwalny, ale brak - jak najbardziej.
Tak samo jest z koperkiem, którego nie jem wprost z pęczka
zahnlos.gif
, ale w niektórych potrawach - tak.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

No tak, tylko ja jestem na tyle powalona, że koperek pęczkami jem
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
najlepszy jest taki zerwany prosto z grządki
rofl.gif
nic nie poradze, że mi tak najbardziej smakuje
rofl.gif

A pasta ciekawa. Jak mi se zachce chleba to moze sobie zrobie coś na ten kształt z feto
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
To ja podstępnie podpowiem, że ona by była świetna także jako dip do warzyw
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Musiałas mnie dobić
ugly_08.gif
icon_razz.gif

icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
jaaaa?
lollipop.gif

fiesgrins.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Z prawdziwą. Przyznam, że tej Mlekovity jeszcze nigdy nie próbowałam, bo nie mam jakoś odwagi, choć cena jest zachęcająca. Nawet się w sklepie wczoraj zastanawiałam, ale ostatecznie wzięłam "sprawdzone".
Próbowałaś, Shinju? smakuje ona jak feta? warto brać?

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Mała_Mi @ 9 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942535Z prawdziwą. Przyznam, że tej Mlekovity jeszcze nigdy nie próbowałam, bo nie mam jakoś odwagi, choć cena jest zachęcająca. Nawet się w sklepie wczoraj zastanawiałam, ale ostatecznie wzięłam "sprawdzone".
Próbowałaś, Shinju? smakuje ona jak feta? warto brać?
Moim zdaniem różni się smakiem od takiej prawdziwej, no i konsystencją. Ta Mlekovity jest dość mazista, dlatego do sałatek średnio się nadaje bo problemem jest pokrojenie jej w kostkę. Mi smakuje (choć znam takich co jej bardzo nie lubią), ale jem ją głównie w formie kanapek, czasem smażonej. Do innych rzeczy używam prawdziwej fety. A zastanawiam się czy właśnie ze względu na jej maziowatość nie sprawdziłaby się w formie pasty. Będę musiała wypróbować.

Ciężko mi stwierdzić czy będzie Ci smakowała bo to jest jednak trochę inny smak. W każdym razie przy tej cenie zawsze można kupić i sprawdzić.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O, różnicy w konsystencji nie spodziewałam się. hm.. ja przeważnie do sałatek używam i wtedy zależy mi na równych, ładnych kosteczkach.
Więc w tym przypadku na pewno bym nie zastosowała zamiennika.
a do past - przemyślę, choć jednak.... chyba nie, bo bym chciała jednak tego smaku... Bardzo go lubię
icon_smile.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Mała_Mi @ 9 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=942575O, różnicy w konsystencji nie spodziewałam się. hm.. ja przeważnie do sałatek używam i wtedy zależy mi na równych, ładnych kosteczkach.
Więc w tym przypadku na pewno bym nie zastosowała zamiennika.
a do past - przemyślę, choć jednak.... chyba nie, bo bym chciała jednak tego smaku... Bardzo go lubię
icon_smile.gif
Oczywiście do niczego nie namawiam bo jak pisałam sama do sałatek, makaronów itp korzystam z prawdziwej fety. Z tej Mlekovity nie ma szans na ładne równiutkie, nie maziające się kostki. A odnośnie pasty, to nigdy nie robiłam żadnej z użyciem fety zarówno prawdziwej jak i tej fałszywej, więc spróbuję jak wyjdzie.

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Shinju nie napisalas czy próbowalas ostatecznie zrobić pastę z fetą z Mlekovity.
Zaintrygowala mnie ta pasta , a przed 10 cena produktów niestety ma znaczenie
baa.gif

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
iluana @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087509Shinju nie napisalas czy próbowalas ostatecznie zrobić pastę z fetą z Mlekovity.
Zaintrygowala mnie ta pasta , a przed 10 cena produktów niestety ma znaczenie
baa.gif
Ojejku, zupełnie zapomniałam napisać. Robiłam z tą fetą Mlekovity, pominęłam jajko. Otrzymana w ten sposób pasta mi smakowała, ale nie miałam jak dotąd okazji porównać jej z pastą zrobioną z prawdziwej fety. Najważniejsze to określenie czy w ogóle odpowiada Ci smak tego naszego odpowiednika fety. Bo jeśli Ci nie smakuje ta feta Mlekovity to raczej w paście też Ci nie będzie pasowała.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy