Pasta z tuńczykiem (makaron a la puttanesca)

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Włoszki - poprawcie mnie z tytułem jakby co. <!--emoid:wink:--><!--endemo-->
Przepis dostałam od mojej przyjaciółki i chwilę to trwało zanim przekonałam się do tuńczyka na ciepło.
icon_smile.gif


składniki
dowolny makaron,
1 duża puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka pomidorów bez skórki
1 puszka anchois
2 fioletowe cebule
2 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek drobno posiekanych
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
oregano
bazylia
chili

sposób przygotowania
Ugotować makaron al dente.
Pomidory lekko zmiksować, nie muszą być całkiem gładkie.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w talarki cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i zeszklić.
Do cebuli i czosnku wrzucić posiekane oliwki, kapary i rozdrobnionego tuńczyka oraz anchois. Podsmażyć. Dodać sos z pomidorów i całość przyprawić na ostro.
Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem. <----To już nie po włosku, co?
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
To tak jakby kupic sukienke u Armaniego, zrobic ladny makijaz i wyjsc z domu w kapciach... Mozna, ale rezultat nie najlepszy...
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
sprawdziłam co to putanesco :oops:
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Badzie ludzcy, nie mowcie polslowkami ;) Poprosze wprost, co i jak nie tak
Przy innych watkach sie podaje, to i tu mozna by.
W koncu jest cala fura przepisow 'a'la cos tam' (to chyba tylko tu u nas w Polsce, co ? ) jednak, jak juz jest szansa poznania klasycznej, prawidlowej wersji, to czemu nie ? ;)
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Tytul zostaje. Nazwy potrawy nie nalezy zmieniac.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
a ja sie boje tego tunczykowego sosu, bo kurcze robilam calkiem niedawno z jakiegos przepisyz cin cin z tunczykiem i cos mi nie podeszlo
icon_sad.gif

MOze poprostu omine tego tunczyka, lub zastapie go lososiem
icon_smile.gif
 

snoo

Member
Lut 17, 2005
28
0
0
paula ale takie polaczenie jest naprawde pyszne! :roll: ja ze wzgledow wyzszych nie dodaje oliwek ani anchois i nie robie tego przepisu bez cytryny-bardzo fajnie lamie smak calej potrawy daje tez troszke koperku-moze to nie wloskie, ale tak lubie :mrgreen:
i obowiazkowo makaron do gara :wink:
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
ojoj, nie zaglądałam tu.
icon_smile.gif


Co to puttana jest, to wiem i między innymi dlatego nazwa mi się podoba. Jest taka... inna. Z charakterem. :mrgreen:
Tak samo jak cała potrawa.
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mnie też pasuje połączenie tuńczyka i pomidorów z makaronem. Robię od dość dawna taki bardzo prosty sosik wg rad rodowitego Włocha, na oliwce podsmażam krótko (tylko aby oddał zapach) czosnek, wrzucam rybę z puszki ( Włoch miał tuńczyka w słoikach przez siebie zrobionego :roll: ) do tego pomidory daję ( sok zagęszcony) i ew. sól i pieprz, tyle. Z makaronem świderki, czy jakieś rurki podaję.
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Wczoraj zrobiłam makaron penne z tym sosem. Wprawdzie bez anchois i chili a zamiast cytryny dałam pieprz cytrynowy, smakowało nawet mojej córeczce, wybierala rączką kapary i oliwki i zjadała
icon_smile.gif
. Wiedziałam, że lubi oliwki ale kapary :eek: ( ma niecałe 2 latka). Pozdrawiam serdecznie, Ela.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
duza puszka tunczyka to chyba 180-190g?
a standardowa puszka pomidorow to 798.
Paula. Nie sposob tego tunczyka wytropic.

a najlepszy w sosie wlasnym z Costco. Firma Ocean's - ze zlota etykieta.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy