- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Margot. Przygotowalam na Tydzien Kuchni Niemieckiej. Przepis znalazlam na blogu Thorstena.
200g maczystych ziemniakow, ugotowanych i przeciesnietych przez praske
1 jajko ugotowane na twardo, zoltko i bialko oddzielone, posiekane
50g miekkiego masla
1 lyzeczka musztardy Dijon
1 cebula, drobniutko posiekana
2 filety anchovy, drobno posiekane
2 konserwowe ogorki, drobno posiekane
1 lyzeczka slodkiej papryki
1/2 lyzeczki mielonego kminku
1-3 lyzki jogurtu
sol i bialy pieprz
szczypiorek
Miekkie maslo wymieszalam z musztarda, ugotowanym zoltkiem, papryka i kminkiem. Do maslanej masy dodalam puree ziemniaczane i dokladnie wymieszalam, dodajac odrobine jogurtu aby masa nabrala konsystencji pasty. Wmieszalam anchovy, ogorki, cebulke i bialko. Wymieszalam delikatnie doprawiajac sola i bialym pieprzem. Schlodzilam nieco. Przed podaniem paste posypalam szczypiorkiem.
200g maczystych ziemniakow, ugotowanych i przeciesnietych przez praske
1 jajko ugotowane na twardo, zoltko i bialko oddzielone, posiekane
50g miekkiego masla
1 lyzeczka musztardy Dijon
1 cebula, drobniutko posiekana
2 filety anchovy, drobno posiekane
2 konserwowe ogorki, drobno posiekane
1 lyzeczka slodkiej papryki
1/2 lyzeczki mielonego kminku
1-3 lyzki jogurtu
sol i bialy pieprz
szczypiorek
Miekkie maslo wymieszalam z musztarda, ugotowanym zoltkiem, papryka i kminkiem. Do maslanej masy dodalam puree ziemniaczane i dokladnie wymieszalam, dodajac odrobine jogurtu aby masa nabrala konsystencji pasty. Wmieszalam anchovy, ogorki, cebulke i bialko. Wymieszalam delikatnie doprawiajac sola i bialym pieprzem. Schlodzilam nieco. Przed podaniem paste posypalam szczypiorkiem.