Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pasteis de nata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 456076" data-attributes="member: 2980"><p>Pasteís de nata:</p><p></p><p></p><p>Skladniki na:</p><p>500 g gotowego ciasta francuskiego</p><p></p><p>Krem:</p><p>250g smietany kremowki</p><p>4 zoltka</p><p>1 lyzeczka maki pszennej lub maisena (czyli maczka kukurydziana)</p><p>100g cukru</p><p>Opcjonalnie: </p><p>otarta skorka z polowki cytryny , &frac14; lyzeczki aromatu waniliowego. </p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Doprowadzic ciasto francuskie do temperatury pokojowej.</p><p>Przygotowac krem: dokladnie wymieszac smietane, zoltka, make, cukier, skorke z cytryny i aromat waniliowy, tak aby nie bylo grudek.( jesli trzeba lekko ubic). Podgrzac na slabym ogniu, az do zagotowania caly czas mieszajac. Odstawic do ostygniecia.</p><p>Rozwalkowac ciasto francuskie jak najcieniej i ponownie ciasno zwinac w rulon, tak by otrzymac walek o srednicy mniej wiecej 5 cm. Pokroic na kawalki okolo 2cm grubosci, w ksztalcie spiralek.</p><p>Te ciastka sa pieczone w foremkach bardzo podobnych do mufinek , ale troszke wyzszych. Mysle, ze foremki do babeczek tez mozna wykorzystac. Uprzednio nalezy oplukac foremki zimna woda, nie smarowac niczym, ani nie wykladac papierkami.</p><p>Do kazdej foremki wlozyc kawalek ciasta w pozycji pionowej i uciskajac mokrymi palcami rozprowadzic ciasto: najpierw dno, i potem do gory wylepiajac boki. Nalezy zwrocic uwage, aby nie zostawic dziur lub szczelin.</p><p>Napelnic foremki ostudzonym kremem do troszke mniej niz polowy wysokosci. Upiec w goracej temperaturze od 250 do 300&ordm; C , 15 minut. (uwazajac by sie nie przypalily). Niektore przepisy podaja temperature 290&ordm; -300&ordm; i czas 8 minut. </p><p>Na pewno nalezy uzyskac lekko przyrumienione ciasto i krem jak na zdjeciu, taki z plamkami.</p><p>Mozna podawac posypane cynamonem lub cukrem pudrem, lub bez niczego tak jak na zdjeciu.</p><p></p><p>Chyba warto robic od razu z podwojnej porcji, zalezy od tego ile wazy opakowanie ciasta francuskiego.</p><p>Przepis ten mam od kolezanki, w necie znalazlam inne, troche sie rozniace, np. z mlekiem zamiast smietany i z wieksza iloscia zoltek. Inne przepisy podaja by wypelniac formki prawie po brzegi, moze dlatego, ze krem jest na bazie mleka. </p><p></p><p>Krem mozna wykorzystac jako nadzienie do tarty:</p><p>Ciasto na tarte:</p><p></p><p>250g maki</p><p>szczypta proszku do pieczenia</p><p>65 g cukru</p><p>125g masla, wzglednie margaryny</p><p>1 jajko</p><p>Wyrobic ciasto: maka+cukier+proszek+sol posiekac nozem, dodac jajko, wyrobic kule i wlozyc na godzine do lodowki. Rozwalkowac i wylepic ciastem forme. Na wierzch wylozyc krem i piec, az do zrumienienia sie kremu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 456076, member: 2980"] Pasteís de nata: Skladniki na: 500 g gotowego ciasta francuskiego Krem: 250g smietany kremowki 4 zoltka 1 lyzeczka maki pszennej lub maisena (czyli maczka kukurydziana) 100g cukru Opcjonalnie: otarta skorka z polowki cytryny , ¼ lyzeczki aromatu waniliowego. Wykonanie: Doprowadzic ciasto francuskie do temperatury pokojowej. Przygotowac krem: dokladnie wymieszac smietane, zoltka, make, cukier, skorke z cytryny i aromat waniliowy, tak aby nie bylo grudek.( jesli trzeba lekko ubic). Podgrzac na slabym ogniu, az do zagotowania caly czas mieszajac. Odstawic do ostygniecia. Rozwalkowac ciasto francuskie jak najcieniej i ponownie ciasno zwinac w rulon, tak by otrzymac walek o srednicy mniej wiecej 5 cm. Pokroic na kawalki okolo 2cm grubosci, w ksztalcie spiralek. Te ciastka sa pieczone w foremkach bardzo podobnych do mufinek , ale troszke wyzszych. Mysle, ze foremki do babeczek tez mozna wykorzystac. Uprzednio nalezy oplukac foremki zimna woda, nie smarowac niczym, ani nie wykladac papierkami. Do kazdej foremki wlozyc kawalek ciasta w pozycji pionowej i uciskajac mokrymi palcami rozprowadzic ciasto: najpierw dno, i potem do gory wylepiajac boki. Nalezy zwrocic uwage, aby nie zostawic dziur lub szczelin. Napelnic foremki ostudzonym kremem do troszke mniej niz polowy wysokosci. Upiec w goracej temperaturze od 250 do 300º C , 15 minut. (uwazajac by sie nie przypalily). Niektore przepisy podaja temperature 290º -300º i czas 8 minut. Na pewno nalezy uzyskac lekko przyrumienione ciasto i krem jak na zdjeciu, taki z plamkami. Mozna podawac posypane cynamonem lub cukrem pudrem, lub bez niczego tak jak na zdjeciu. Chyba warto robic od razu z podwojnej porcji, zalezy od tego ile wazy opakowanie ciasta francuskiego. Przepis ten mam od kolezanki, w necie znalazlam inne, troche sie rozniace, np. z mlekiem zamiast smietany i z wieksza iloscia zoltek. Inne przepisy podaja by wypelniac formki prawie po brzegi, moze dlatego, ze krem jest na bazie mleka. Krem mozna wykorzystac jako nadzienie do tarty: Ciasto na tarte: 250g maki szczypta proszku do pieczenia 65 g cukru 125g masla, wzglednie margaryny 1 jajko Wyrobic ciasto: maka+cukier+proszek+sol posiekac nozem, dodac jajko, wyrobic kule i wlozyc na godzine do lodowki. Rozwalkowac i wylepic ciastem forme. Na wierzch wylozyc krem i piec, az do zrumienienia sie kremu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pasteis de nata
Top
Bottom