Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pastelowe ciasto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1204375" data-attributes="member: 23623"><p>Przepis jest modyfikacją przepisu siostry Anastazji</p><p></p><p>Biszkopt:</p><p></p><p>5 białek*,</p><p></p><p>1 jajko,</p><p></p><p>1 szklanka cukru,</p><p></p><p>1 szklanka mąki,</p><p></p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>+kisiel</p><p></p><p>Ciasto kokosowe:</p><p></p><p>5 białek,</p><p></p><p>1 szklanka cukru,</p><p></p><p>20 dag wiórek,</p><p></p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Masa jabłkowa:</p><p></p><p>1,20 kg jabłek,</p><p></p><p>2 galaretki,</p><p></p><p>1 łyżka masła</p><p></p><p>Bita śmietana:</p><p></p><p>&#189; l śmietany (dałam 18%),</p><p></p><p>2-3 łyżki cukru pudru,</p><p></p><p>1 galaretka</p><p></p><p>Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wymieszać z żółtkiem, mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao do drugiej 1 łyżkę mąki. Ciasto przełożyć do 2 dużych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temp. 170 stopni ok. 10 minut.</p><p></p><p>Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać wiórki z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15minut.</p><p></p><p>Masa jabłkowa: Jabłka podzielić na cząstki. Smażyć aż przemienią się w mus, do gorących dodać sypkie galaretki i masło. Wymieszać. Wystudzić – masa powinna lekko stężeć.</p><p></p><p>Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w &#188; szklanki wrzątku. Wystudzić. Jeszcze płynną dodać do ubitej i wymieszanej z cukrem pudrem śmietany. Wstawić do lodówki aby lekko stężała.</p><p></p><p>Przełożenie: Biszkopt – masa jabłkowa – biszkopt różowy – bita śmietana – ciasto kokosowe (ja polałam jeszcze polewą)</p><p></p><p>*białka można zastąpić 4 jajkami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1204375, member: 23623"] Przepis jest modyfikacją przepisu siostry Anastazji Biszkopt: 5 białek*, 1 jajko, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia +kisiel Ciasto kokosowe: 5 białek, 1 szklanka cukru, 20 dag wiórek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,20 kg jabłek, 2 galaretki, 1 łyżka masła Bita śmietana: ½ l śmietany (dałam 18%), 2-3 łyżki cukru pudru, 1 galaretka Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wymieszać z żółtkiem, mąką wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao do drugiej 1 łyżkę mąki. Ciasto przełożyć do 2 dużych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i piec w temp. 170 stopni ok. 10 minut. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać wiórki z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15minut. Masa jabłkowa: Jabłka podzielić na cząstki. Smażyć aż przemienią się w mus, do gorących dodać sypkie galaretki i masło. Wymieszać. Wystudzić – masa powinna lekko stężeć. Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Wystudzić. Jeszcze płynną dodać do ubitej i wymieszanej z cukrem pudrem śmietany. Wstawić do lodówki aby lekko stężała. Przełożenie: Biszkopt – masa jabłkowa – biszkopt różowy – bita śmietana – ciasto kokosowe (ja polałam jeszcze polewą) *białka można zastąpić 4 jajkami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pastelowe ciasto
Top
Bottom