- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
juz od dawna mialam wpisac przepis i dopiero dzisiaj sie zmobilizowalam
pastiera to tradycjonalne ciasto wielkanocne z Neapolu
kruche ciasto ulubione ok. 1kg (przepis na tortownice 26cm)
ja uzywam takiego przepisu:
3 jajka
500 gr maki
200 gr cukru
200 gr masla lub smalcu
aromat waniliowy
szczypta soli
450g gotowanej pszenicy
200ml mleka
300g cukru
320g ricotty lub bialego sera (ja daje nawet 500g)
cukier waniliowy
3 duze jajka
3 zoltka
lyzka esencji z kwiatow pomaranczy (ja dodaje bo lubia ci dla ktorych pieke pastiere, wg mnie psuje cale ciasto
)
owoce kandyzowane wg smaku (ja daje cedr, albo skorke pomaranczowa)
robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodowki na 60 min
odcedzona pszenicy gotujemy z mlekiem na malym ogniu az je wchlonie (ja dodaje tez starta skorke z duzej cytryny i jak mam laske wanili), studzimy.
miksujemy bialy ser z cukrem, dodajemy jajka i zoltka, cukier waniliowy (jesli w mleku to pominac), owoce kandyzowane , aromat i pszenice.
wylepiamy blaszke( boki tez) kruchym ciastem zostawiajac troche do dekoracji. wylewamy mieszanke serowa. z kruchego ciasta wycianamy paski i ukladamy w kratke na ciescie(mi sie zawsze podtapia). pieczemy 60-80 min w temp. 180 stopni.
przygotowac 2-3 dni przed konsumowaniem.
niestety nie mam zdjecia w przekroju

pastiera to tradycjonalne ciasto wielkanocne z Neapolu
kruche ciasto ulubione ok. 1kg (przepis na tortownice 26cm)
ja uzywam takiego przepisu:
3 jajka
500 gr maki
200 gr cukru
200 gr masla lub smalcu
aromat waniliowy
szczypta soli
450g gotowanej pszenicy
200ml mleka
300g cukru
320g ricotty lub bialego sera (ja daje nawet 500g)
cukier waniliowy
3 duze jajka
3 zoltka
lyzka esencji z kwiatow pomaranczy (ja dodaje bo lubia ci dla ktorych pieke pastiere, wg mnie psuje cale ciasto

owoce kandyzowane wg smaku (ja daje cedr, albo skorke pomaranczowa)
robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodowki na 60 min
odcedzona pszenicy gotujemy z mlekiem na malym ogniu az je wchlonie (ja dodaje tez starta skorke z duzej cytryny i jak mam laske wanili), studzimy.
miksujemy bialy ser z cukrem, dodajemy jajka i zoltka, cukier waniliowy (jesli w mleku to pominac), owoce kandyzowane , aromat i pszenice.
wylepiamy blaszke( boki tez) kruchym ciastem zostawiajac troche do dekoracji. wylewamy mieszanke serowa. z kruchego ciasta wycianamy paski i ukladamy w kratke na ciescie(mi sie zawsze podtapia). pieczemy 60-80 min w temp. 180 stopni.
przygotowac 2-3 dni przed konsumowaniem.
niestety nie mam zdjecia w przekroju