Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasty twarogowe do chleba
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 858699" data-attributes="member: 10341"><p>Dzisiaj chcę dołożyć jeszcze jeden przepis na ser zwany liptauerem, chociaż nieco podobny przepis na ser liptawski zamieściłam już w pierwszym poście. Oba przepisy różnią się jednak od siebie i ten dzisiejszy także wart jest wypróbowania. Liptauer przed wojną cieszył się wielką popularnością, a teraz jakby poszedł w zapomnienie. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Warto wskrzesić tę pikantną pastę na bazie twarogu. Przepis jest dość dawny i wielokrotnie wypróbowany.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>30 dkg białego tłustego twarogu</p><p>10 dkg rokpola lub roquefortu</p><p>3 dkg masła</p><p>1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany</p><p>ew. 1- 2 łyżki mleka</p><p>sól</p><p>1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki</p><p>1/2 łyżeczki musztardy</p><p>1 łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku (kto nie lubi, może opuścić)</p><p>ugotowane na twardo żółtko</p><p>1 łyżka jasnego piwa</p><p>do ubrania - koreczki sardelowe, rzodkiewki, listki sałaty</p><p></p><p>Twaróg wraz z rokpolem przecieramy przez sitko. Uzyskaną masę ucieramy dokładnie z masłem, dodając w czasie ucierania, stopniowo, śmietanę. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie mleka. Pastę solimy do smaku, przyprawiamy papryką i musztardą. Kto chce dodaje jeszcze sparzony kminek, a już obowiązkowo przetarte przez sitko żółtko i łyżkę piwa. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na okrągłym, małym półmisku w piramidę, ozdabiając koreczkami sardelowymi, rzodkiewkami i listkami sałaty. </p><p>Jest to jedna z wielu wersji liptauera, doskonale nadająca sie także do przyrządzania kanapek, np. na niedzielną majówkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 858699, member: 10341"] Dzisiaj chcę dołożyć jeszcze jeden przepis na ser zwany liptauerem, chociaż nieco podobny przepis na ser liptawski zamieściłam już w pierwszym poście. Oba przepisy różnią się jednak od siebie i ten dzisiejszy także wart jest wypróbowania. Liptauer przed wojną cieszył się wielką popularnością, a teraz jakby poszedł w zapomnienie. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Warto wskrzesić tę pikantną pastę na bazie twarogu. Przepis jest dość dawny i wielokrotnie wypróbowany. [B]Składniki[/B] 30 dkg białego tłustego twarogu 10 dkg rokpola lub roquefortu 3 dkg masła 1/2 szklanki lekko kwaśnej śmietany ew. 1- 2 łyżki mleka sól 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki 1/2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka sparzonego wrzątkiem kminku (kto nie lubi, może opuścić) ugotowane na twardo żółtko 1 łyżka jasnego piwa do ubrania - koreczki sardelowe, rzodkiewki, listki sałaty Twaróg wraz z rokpolem przecieramy przez sitko. Uzyskaną masę ucieramy dokładnie z masłem, dodając w czasie ucierania, stopniowo, śmietanę. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie mleka. Pastę solimy do smaku, przyprawiamy papryką i musztardą. Kto chce dodaje jeszcze sparzony kminek, a już obowiązkowo przetarte przez sitko żółtko i łyżkę piwa. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na okrągłym, małym półmisku w piramidę, ozdabiając koreczkami sardelowymi, rzodkiewkami i listkami sałaty. Jest to jedna z wielu wersji liptauera, doskonale nadająca sie także do przyrządzania kanapek, np. na niedzielną majówkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasty twarogowe do chleba
Top
Bottom