Pasty z jajek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam te pasty z przepisu pochodzącego z książki Barbary Bytnerowicz "Przekąski zimne i gorące". Pasty są bardzo proste w wykonaniu, więc zrobiłam dwie.
Pasta I
2 - 3 jajka ugotowane na twardo
4 - 5 łyżek gęstego majonezu (brałam dekoracyjny)
niepełna łyżka drobno utartego selera
pół łyżki drobno posiekanych marynowanych grzybków
sól

Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem, dodać seler, marynowane grzybki oraz majonez. Wymieszać i doprawić do smaku solą.

Pasta II
3 jajka ugotowane na twardo
5 - 7 dkg masła
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
sól, pieprz

Jajka obrać ze skorupek, rozgnieść widelcem. Masło utrzeć łyżką na pianę, dodać jajka, szczypiorek lub koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podawać.

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
A u mnie lubia taka:

4-5 jajek ugotowanych na twardo
1-2 lyzki dobrego majonezu
1/2 lyzeczki musztardy (ja daje sarepska)
sol i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek

Jajka obieramy, scieramy na tarce o najwiekszych oczkach (robi sie to bardzo szybko ) i dodajemy pozostale skladniki
smacznego.gif

Najsmaczniejsze na swiezej chrupiacej buleczce mniam!!!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Ja robie troszke inna, choc podobna. Jajka ugotowane na twardo drobno siekam (jajka gotuje do 7,5 min.) i drobno siekam cebule, np. 1/4 objetosci jajek, sol i pieprz do smaku. Majonezu dodaje b. malo, np. lyzke lub mniej, zeby tylko jajka sie nie rozlatywaly, bo wlasciwie nie powinno byc tam majonezu wcale. Ma byc smak jajek z cebula , nie majonezu. Taki smak pamietam z dziecinstwa, kiedy nie bylo majonezu, jednak majonez to wygoda, zeby sie trzymalo kupy, ale nie powinien byc wyczuwalny za bardzo. To sie naklada na chleb z maslem.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
- Jajka ugotowane na twardo - zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
- Kawałek kiełbaski/mielonki - w ilości około 1/4 ilosci jajek - również zetrzeć lub rozgnieść. Smak wędlinki ma dopełnić a nie zdominować smak jaj.
- Majonez - w ilości pozwalającej uzyskać konsystencję pasty.
- Musztarda sarepska - dla zaostrzenia smaku.
- Pieprz czarny mielony - j/w.
- Sól.

Pycha - polecam!

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
A ja lubie taką pastę:

-4 jajka
-15 dkg sera żółtego
-szczypiorek
-sól,pieprz,majonez,odrobina musztardy

Jajka ugotować na twardo. Gdy ostygna zetrzeć na tarce razem z serem. szczypiorek drobno posiekać. Dodać majonez(ile kto lubi),odrobinę musztardy dla zaostrzenia smaku,sól,pieprz.
Pasta mojego dzieciństwa
icon_smile.gif

Mama czasami zamiast szczypiorku dodawała białą część pora. Ja robię raz taką , raz taką.

cebulinka

Member
Lut 29, 2008
87
0
0
Ja tez nie robiłam z serem, nawet nie pomyślałam o tym, wstawiłam już jajka, zaraz będzie pasta
icon_smile.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Jajka ugotowane na twardo, dorzucamy do tego puszkę tuńczyka w zalewie naturalnej (bez zalewy). Sól, pieprz i majonez z jogurtem. Można też dodać drobno pokrojoną cebulę.
Druga wersja, to zamiast tuńczyka dajemy wędzoną makrelę.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Lemino, ja robię podobnie: jajka, ser żółty, tuńczyk i majonez.
icon_smile.gif

evro

Member
Lut 27, 2008
32
0
0
to jeszcze moja wersja-jajka, cebula lub szczypiorek, musztarda, majonez i ........puszeczka odsączonych anchois.Zero soli bo te małe bestie zrobią swoje.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oj, z anchois też lubię! ale nie dodawałam do tego nigdy cebuli, muszę spróbować
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Z dwóch propozycji zrobił się cały zbiór smakowitych past. Do wyboru. Ja wypróbowałam już wszystkie, do czego i Was zachęcam.

ilonaaa

Member
Paź 1, 2007
144
0
0
2 jajka ugotowane na twardo
1 nieduza papryka konserwowa
4 korniszonki konserwowe
1 mala cebula lub szczypiorek
1 lyzka majonezu (ja uzywam zawsze dekoracyjnego z winiar)
2 lyzeczki chrzanu do zaostrzenia smaku (najczesciej daje smietankowy)
sol i pieprz

jajka, papryke, korniszonki i cebule posiekac drobniutko (cebule przelewam wrzatkiem na sitku zeby nie byla za ostra) dodac pozostale skladniki, dokladnie wymieszac i odstawic na troche do lodowki zeby sie wszystko "przegrazlo". czasem dodaje troche sera zoltego albo bardzo drobno posiekanej wedliny
icon_smile.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
jeśli można to dorzucę moją
prosta ale bardzo smaczna :eek:)

4 jaja ugotowane na twardo
4 jaja usmażone (rozbełtane)
pęczek szczypiorku (smażymy z jajkiem)
sól, pieprz
majonez

jaja mieszamy z jajecznicą, dokładnie rozgniatamy na gładką masę tłuczkiem lub blenderem, przyprawiamy i dodajemy majonez (nie za dużo, byle by skleił całość). Schłodzić w lodówce, pychota!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy