Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki drożdżowe trochę po mojemu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 204309" data-attributes="member: 422"><p>Moje pierwsze trochę autorskie ciasto:</p><p>3 szklanki mąki</p><p>2 jaja </p><p>niepełna szklanka mleka</p><p>5 dag drożdży</p><p>1/3 kostki masła</p><p>1-2 łyżeczki cukru</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>- z lekko podgrzanego mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić rozczyn,</p><p>- jak podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki, jajami i solą, </p><p>- po wyrobieniu uformować długi wałek z ciasta, kroić w talarki,</p><p>- talarki rozwałkować, nakładać farsz, zlepić,</p><p>- zostawić troszkę do podrośnięcia, posmarować rozkłóconym białkiem i do piekarnika, aż się zrumienią (temperatury Wam nie podam, bo mój staroć nie ma termometru w środku, więc wszystko na czuja robię, gałka ustawiona była między 3 a 4).</p><p></p><p>Być może przepis jest normalny, ale pierwszy zmodyfikowany trochę przeze mnie i w dodatku ciasto wyszło mięciutkie i smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 204309, member: 422"] Moje pierwsze trochę autorskie ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaja niepełna szklanka mleka 5 dag drożdży 1/3 kostki masła 1-2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli - z lekko podgrzanego mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić rozczyn, - jak podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki, jajami i solą, - po wyrobieniu uformować długi wałek z ciasta, kroić w talarki, - talarki rozwałkować, nakładać farsz, zlepić, - zostawić troszkę do podrośnięcia, posmarować rozkłóconym białkiem i do piekarnika, aż się zrumienią (temperatury Wam nie podam, bo mój staroć nie ma termometru w środku, więc wszystko na czuja robię, gałka ustawiona była między 3 a 4). Być może przepis jest normalny, ale pierwszy zmodyfikowany trochę przeze mnie i w dodatku ciasto wyszło mięciutkie i smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki drożdżowe trochę po mojemu*
Top
Bottom