Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki krucho - drożdżowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 793535" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami</strong></p><p></p><p></p><p>Moje dziecko dziś oświadczyło, że zamiast uszek do świątecznego barszczu woli paszteciki, więc mu je upiekłam.</p><p>Są pyszne, proste i szybkie. Swietnie smakują świeże i odmrażane. </p><p></p><p>Proporcje na 20 - 28 sztuk.</p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>250 g mąki (np. luksusowej lub tortowej)</p><p>100 g masła</p><p>1 - 2 łyżeczki cukru - pudru</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>25 g świeżych drożdży</p><p>1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %)</p><p>2 żółtka</p><p>1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików)</p><p>sezam do posypania (u mnie czarny) lub odrobina czarnuszki</p><p></p><p><strong>Farsz:</strong></p><p>około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty</p><p>spora garść suszonych grzybów</p><p>2 średnie cebule</p><p>1 jajko</p><p>2 łyżki tartej bułki</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Najpierw przygotować farsz:</p><p>Ugotować do miękkości posiekaną drobno kapustę w niewielkiej ilości wody. Namoczyć i ugotować grzyby.</p><p>Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oleju do miękkości.</p><p>Posiekać ugotowane i odciśnięte grzyby, połączyć z ugotowaną kapustą i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku.</p><p>Schłodzić. </p><p></p><p>Przygotować ciasto:</p><p>Rozpuścić drożdże w śmietanie.</p><p>Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto.</p><p>Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). </p><p>Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm.</p><p>Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać. Przekroić każdy na 5, 6 lub nawet 7 części, w zależności, jaka wielkość nam odpowiada. </p><p>Układać paszteciki na wyłożonych papierem blachach, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut. </p><p>Studzić na ażurowej podstawce.</p><p>Po ostygnięciu można zamrozić.</p><p>Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu.</p><p></p><p></p><p></p><p>Przepis inspirowany krucho - drożdżowym ciastem Zofii Nasierowskiej.</p><p>Na zdjęciu z nadzieniem z kurczaka z białym sezamem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]36373[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>EDIT:</p><p>Jusandre podała ciekawy pomysł na nadzienie:</p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26844&view=findpost&p=1119758" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1119758</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 793535, member: 1024"] [B]Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami[/B] Moje dziecko dziś oświadczyło, że zamiast uszek do świątecznego barszczu woli paszteciki, więc mu je upiekłam. Są pyszne, proste i szybkie. Swietnie smakują świeże i odmrażane. Proporcje na 20 - 28 sztuk. [B]Ciasto:[/B] 250 g mąki (np. luksusowej lub tortowej) 100 g masła 1 - 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) lub odrobina czarnuszki [B]Farsz:[/B] około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia Najpierw przygotować farsz: Ugotować do miękkości posiekaną drobno kapustę w niewielkiej ilości wody. Namoczyć i ugotować grzyby. Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oleju do miękkości. Posiekać ugotowane i odciśnięte grzyby, połączyć z ugotowaną kapustą i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Schłodzić. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką). Podzielić ciasto na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10 cm. Podzielić nadzienie na cztery cześci. Kłaść je na środku każego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć uzyskany płaski wałek szwem do dołu, wyrównać. Przekroić każdy na 5, 6 lub nawet 7 części, w zależności, jaka wielkość nam odpowiada. Układać paszteciki na wyłożonych papierem blachach, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut. Studzić na ażurowej podstawce. Po ostygnięciu można zamrozić. Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu. Przepis inspirowany krucho - drożdżowym ciastem Zofii Nasierowskiej. Na zdjęciu z nadzieniem z kurczaka z białym sezamem. [ATTACH=full]36373[/ATTACH] EDIT: Jusandre podała ciekawy pomysł na nadzienie: [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=26844&view=findpost&p=1119758"]https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1119758[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki krucho - drożdżowe*
Top
Bottom