Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki półfrancuskie*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gosia5" data-source="post: 1227199" data-attributes="member: 25185"><p><strong>CIASTO:</strong></p><p></p><p>kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)</p><p>szklanka gęstej śmietany</p><p>3 szklanki mąki</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>FARSZ:</strong></p><p></p><p>0,5 kg kapusty kiszonej</p><p>0,5 kg pieczarek</p><p>2 cebule</p><p>pieprz czarny i ziołowy, sól</p><p></p><p></p><p> Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości podlewając wodą. Po u gotowaniu wodę z kapusty odlać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać do kapusty. Podsmażyć pieczarki na oleju i również dodać do kapusty. Przyprawić do smaku i razem podsmażyć w rondlu, aby odparować nadmiar soku. </p><p></p><p> Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy farszem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika. </p><p> </p><p> Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 pasztecików, w zależności od wielkości.</p><p></p><p> <strong>Upieczone paszteciki można mrozić, ponieważ potem są tak samo pyszne. Wystarczy odgrzać w gorącym piekarniku.</strong></p><p></p><p> <strong> Z tego ciasta można też robić rurki ze słodkim nadzieniem, obficie posypując je cukrem pudrem.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gosia5, post: 1227199, member: 25185"] [B]CIASTO:[/B] kostka margaryny twardej (najlepiej Palma) szklanka gęstej śmietany 3 szklanki mąki szczypta soli [B]FARSZ:[/B] 0,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 2 cebule pieprz czarny i ziołowy, sól Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości podlewając wodą. Po u gotowaniu wodę z kapusty odlać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać do kapusty. Podsmażyć pieczarki na oleju i również dodać do kapusty. Przyprawić do smaku i razem podsmażyć w rondlu, aby odparować nadmiar soku. Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy farszem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika. Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 pasztecików, w zależności od wielkości. [B]Upieczone paszteciki można mrozić, ponieważ potem są tak samo pyszne. Wystarczy odgrzać w gorącym piekarniku.[/B] [B] Z tego ciasta można też robić rurki ze słodkim nadzieniem, obficie posypując je cukrem pudrem.[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki półfrancuskie*
Top
Bottom