Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki z bakłażanem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 900364" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Paszteciki z bakłażanem</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska</p><p></p><p>Na ok. 36 sztuk</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>225 ml oleju kukurydzianego (u mnie z pestek winogron)</p><p>225 ml wody</p><p>600 g mąki</p><p>100 g jogurtu</p><p>1 jajko, ubite, do posmarowania</p><p></p><p>Farsz:</p><p>2 bakłażany</p><p>400 g pokruszonej fety (u mnie kozi ser solankowy)</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.</p><p>Wlej olej i wodę do rondla i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i połącz z mąką i jogurtem, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gęstego ciasta. Ostudź, przykryj, odstaw i zajmij się nadzieniem.</p><p>Upiecz w piekarniku lub na grillu bakłażany. Poczekaj, aż trochę ostygnie, następnie rozgnieć widelcem na puree.</p><p>Dodaj ser, jaja, oliwę, sól, pieprz i starannie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Nabieraj po kawałku ciasta; każdy z nich rozpłaszcz lub rozwałkuj na krążek o średnicy około 10 cm. Nałóż na każdy czubatą łyżkę nadzienia i złóż ciasto w kształt półksiężyca.</p><p>Nadmiar ciasta obetnij brzegiem szklanki, aby powstały zgrabne pakuneczki,których brzegi skleisz, ściskając końcami palców. Obcięte kawałki ciasta zbierz i użyj do kolejnych pasztecików.</p><p>Posmaruj pędzelkiem powierzchnię pasztecików ubitym jajkiem.</p><p>Ułóż je na lekko natłuszczonej blasze i piecz 50 - 60 minut, aż się zrumienią na złoty brąz.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Robiłam z pół porcji. Wyszło mi 18 pasztecików.</p><p>Swojego nadzienia niemal nie soliłam, bo miałam bardzo słony ser. </p><p>Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, miękkie, elastyczne, nie klei się podczas wałkowania.</p><p>Nadzienie wyszło mi dość rzadkie, więc formowanie pasztecików nie było łatwe. Nie odkrajałam brzegów, starając się nie robić nadmiarów, a rant zrobiłam w zakładki. Dla pewności układałam rantem do góry, by paszteciki nie popękały przy pieczeniu. Po posmarowaniu jajkiem posypałam je odrobiną sezamu i maku. Całkiem ładnie tak wyglądały. Były bardzo smaczne, na ciepło i na zimno. W moim wykonaniu ciasto wyglądało inaczej niż na zdjęciach z książki - było podobne do kruchego lub krucho - francuskiego. </p><p>Na pewno będę powtarzać, tym razem z fetą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 900364, member: 1024"] [B]Paszteciki z bakłażanem[/B] Źródło przepisu - C. Hyman Kuchnia żydowska Na ok. 36 sztuk Ciasto: 225 ml oleju kukurydzianego (u mnie z pestek winogron) 225 ml wody 600 g mąki 100 g jogurtu 1 jajko, ubite, do posmarowania Farsz: 2 bakłażany 400 g pokruszonej fety (u mnie kozi ser solankowy) 2 jajka 1 łyżka oliwy sól, pieprz Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wlej olej i wodę do rondla i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i połącz z mąką i jogurtem, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gęstego ciasta. Ostudź, przykryj, odstaw i zajmij się nadzieniem. Upiecz w piekarniku lub na grillu bakłażany. Poczekaj, aż trochę ostygnie, następnie rozgnieć widelcem na puree. Dodaj ser, jaja, oliwę, sól, pieprz i starannie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Nabieraj po kawałku ciasta; każdy z nich rozpłaszcz lub rozwałkuj na krążek o średnicy około 10 cm. Nałóż na każdy czubatą łyżkę nadzienia i złóż ciasto w kształt półksiężyca. Nadmiar ciasta obetnij brzegiem szklanki, aby powstały zgrabne pakuneczki,których brzegi skleisz, ściskając końcami palców. Obcięte kawałki ciasta zbierz i użyj do kolejnych pasztecików. Posmaruj pędzelkiem powierzchnię pasztecików ubitym jajkiem. Ułóż je na lekko natłuszczonej blasze i piecz 50 - 60 minut, aż się zrumienią na złoty brąz. Moje uwagi: Robiłam z pół porcji. Wyszło mi 18 pasztecików. Swojego nadzienia niemal nie soliłam, bo miałam bardzo słony ser. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, miękkie, elastyczne, nie klei się podczas wałkowania. Nadzienie wyszło mi dość rzadkie, więc formowanie pasztecików nie było łatwe. Nie odkrajałam brzegów, starając się nie robić nadmiarów, a rant zrobiłam w zakładki. Dla pewności układałam rantem do góry, by paszteciki nie popękały przy pieczeniu. Po posmarowaniu jajkiem posypałam je odrobiną sezamu i maku. Całkiem ładnie tak wyglądały. Były bardzo smaczne, na ciepło i na zimno. W moim wykonaniu ciasto wyglądało inaczej niż na zdjęciach z książki - było podobne do kruchego lub krucho - francuskiego. Na pewno będę powtarzać, tym razem z fetą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki z bakłażanem*
Top
Bottom