Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki z pieczarkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 848215" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #8b0000"><strong>Paszteciki z pieczarkami</strong></span></span></p><p></p><p><em>Z okazji Tygodnia z pierogami przygotowałam jeden z moich ulubionych rodzajów pasztecików. Są pyszne zarówno same, jak i np. jako dodatek do barszczu.</em></p><p><em></em></p><p>[ATTACH=full]40872[/ATTACH]</p><p></p><p>1/4 kostki drożdży</p><p>100 ml ciepłego mleka</p><p>1 jajko</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>szczypta cukru</p><p>250 g mąki pszennej tortowej</p><p>2 łyżki masła</p><p></p><p>1 jajko do posmarowania</p><p></p><p><strong><span style="color: #8b0000"><u>na farsz:</u></span></strong></p><p>1/4 kg pieczarek</p><p>duża cebula</p><p>sól, pieprz do smaku</p><p>ząbek czosnku</p><p></p><p>Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru oraz 1/3 ilości mąki. Pozostawić na 20 minut aż ruszą.</p><p>Dodać jajko, sól oraz resztę mąki - wyrabiać, aż ciasto przestanie sie kleić do rąk. w razie potrzeby podsypać mąki.</p><p></p><p>Rozpuścić masło i polać nim ciasto, ponownie wyrobić.</p><p>Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.</p><p></p><p>W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulę. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.</p><p></p><p>Ciasto rozwałkować na długi pasek szerokości ok. 15 cm.</p><p>Na środku ułożyć pasek z farszu. Ciasto zwinąć w rulon, wyrównać. Rulon pociąć w ukośne plastry. ( grubość ok 5 cm)</p><p></p><p>[ATTACH=full]40873[/ATTACH]</p><p></p><p>Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.</p><p>Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.</p><p></p><p>Z tej ilości ciasta wychodzi 10-12 pasztecików.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 848215, member: 2721"] [SIZE=12][COLOR=#8b0000][B]Paszteciki z pieczarkami[/B][/COLOR][/SIZE] [I]Z okazji Tygodnia z pierogami przygotowałam jeden z moich ulubionych rodzajów pasztecików. Są pyszne zarówno same, jak i np. jako dodatek do barszczu. [/I] [ATTACH=full]40872[/ATTACH] 1/4 kostki drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 250 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki masła 1 jajko do posmarowania [B][COLOR=#8b0000][U]na farsz:[/U][/COLOR][/B] 1/4 kg pieczarek duża cebula sól, pieprz do smaku ząbek czosnku Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodać szczyptę cukru oraz 1/3 ilości mąki. Pozostawić na 20 minut aż ruszą. Dodać jajko, sól oraz resztę mąki - wyrabiać, aż ciasto przestanie sie kleić do rąk. w razie potrzeby podsypać mąki. Rozpuścić masło i polać nim ciasto, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz: pieczarki zetrzeć na tarce wraz z cebulę. Podsmażyć je na niedużej ilości oleju. dodać przeciśnięty ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na długi pasek szerokości ok. 15 cm. Na środku ułożyć pasek z farszu. Ciasto zwinąć w rulon, wyrównać. Rulon pociąć w ukośne plastry. ( grubość ok 5 cm) [ATTACH=full]40873[/ATTACH] Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Z tej ilości ciasta wychodzi 10-12 pasztecików. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paszteciki z pieczarkami*
Top
Bottom