Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet alzacki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 57132" data-attributes="member: 49"><p><strong>Pasztet alzacki</strong> </p><p></p><p>130 g suszonych śliwek bez pestek,</p><p>11 łyżek madery,</p><p>200 g wątróbki cielęcej,</p><p>300 g wędzonej polędwicy,</p><p>75 g słoniny, </p><p>3 kromki chleba tostowego,</p><p>100 g śmietany,</p><p>1 łyżeczka tymianku,</p><p>1 płaska łyżka majeranku,</p><p>2 jajka, </p><p>sól, pieprz,</p><p>1 łyżeczka oleju, </p><p>4 łyżeczki żelatyny, </p><p>150 ml bulionu mięsnego,</p><p>4 łyżki sosu sojowego </p><p></p><p>Śliwki pokroić w ćwiartki i moczyć ok. 30 minut w 6 łyżkach madery. Wątróbkę, polędwicę i słoninę pokroić w kostkę i zemleć. Chleb testowy pokroić, namoczyć w śmietanie i wsypać zioła. Całość połączyć ze zmielonym mięsem i porcjami miksować. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Do brytfanny wlać 2 l wody. Do masy mięsnej dodać śliwki i jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do kamionkowego naczynia. Pokrywkę posmarować olejem, przykryć naczynie i wstawić je do brytfanny z wodą. Pasztet piec w cieplej kąpieli 60 minut. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym bulionie. Dodać 5 łyżek madery i sos sojowy, polać pasztet. Wstawić do lodówki na 24 godziny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 57132, member: 49"] [B]Pasztet alzacki[/B] 130 g suszonych śliwek bez pestek, 11 łyżek madery, 200 g wątróbki cielęcej, 300 g wędzonej polędwicy, 75 g słoniny, 3 kromki chleba tostowego, 100 g śmietany, 1 łyżeczka tymianku, 1 płaska łyżka majeranku, 2 jajka, sól, pieprz, 1 łyżeczka oleju, 4 łyżeczki żelatyny, 150 ml bulionu mięsnego, 4 łyżki sosu sojowego Śliwki pokroić w ćwiartki i moczyć ok. 30 minut w 6 łyżkach madery. Wątróbkę, polędwicę i słoninę pokroić w kostkę i zemleć. Chleb testowy pokroić, namoczyć w śmietanie i wsypać zioła. Całość połączyć ze zmielonym mięsem i porcjami miksować. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Do brytfanny wlać 2 l wody. Do masy mięsnej dodać śliwki i jajka, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do kamionkowego naczynia. Pokrywkę posmarować olejem, przykryć naczynie i wstawić je do brytfanny z wodą. Pasztet piec w cieplej kąpieli 60 minut. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym bulionie. Dodać 5 łyżek madery i sos sojowy, polać pasztet. Wstawić do lodówki na 24 godziny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet alzacki
Top
Bottom