- Gru 11, 2008
- 1,762
- 0
- 0
przepis na życzenie Doruśki, proporcje nie będą bardzo dokładne, gdyż robiłam go po prostu na oko
- około 2,5 - 3 szklanek startej cukinii (ja swoją potraktowałam blenderem)
- 3/4 - 1 szklanki zielonej soczewicy
- 1 spora cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- około 1,5 szklanki wymieszanych otrębów z bułką tartą (do zagęszczenia masy, więc zależy po prostu jak wodnista będzie cukinia tak naprawdę)
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól, pieprz
- chilli, słodka papryka
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki
Soczewicę ugotować i przestudzoną zmiksować blenderem bądź po prostu pognieść. Wymieszać razem z cukinią, posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, olejem, przyprawami. Następnie stopniowo dosypywać mieszankę otrębów i bułki tartej aby zagęścić masę do konsystencji pasztetu. Dobrze jest wymieszać trochę i poczekać bo otręby bardzo chłoną wilgoć, bułka z resztą też i może się okazać, że teraz jest lejąca masa a za 10 minut pięknie wszystko się zwarło.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką a następnie przelać masę.
Piec około 50 minut w 180 stopniach (chociaż ja ostatnie 20 piekłam w 150, ale mój piekarnik to wariat
).
Pasztet banalny w wykonaniu i tani. Już zniknęło 3/4 więc chyba smakuje
Postaram się później zamieścić zdjęcie bo obfociłam to co zostało, ale kabel zaginął w akcji.
- około 2,5 - 3 szklanek startej cukinii (ja swoją potraktowałam blenderem)
- 3/4 - 1 szklanki zielonej soczewicy
- 1 spora cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- około 1,5 szklanki wymieszanych otrębów z bułką tartą (do zagęszczenia masy, więc zależy po prostu jak wodnista będzie cukinia tak naprawdę)
- 3 łyżki oleju
- 3 jajka
- sól, pieprz
- chilli, słodka papryka
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki
Soczewicę ugotować i przestudzoną zmiksować blenderem bądź po prostu pognieść. Wymieszać razem z cukinią, posiekaną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, olejem, przyprawami. Następnie stopniowo dosypywać mieszankę otrębów i bułki tartej aby zagęścić masę do konsystencji pasztetu. Dobrze jest wymieszać trochę i poczekać bo otręby bardzo chłoną wilgoć, bułka z resztą też i może się okazać, że teraz jest lejąca masa a za 10 minut pięknie wszystko się zwarło.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką a następnie przelać masę.
Piec około 50 minut w 180 stopniach (chociaż ja ostatnie 20 piekłam w 150, ale mój piekarnik to wariat
Pasztet banalny w wykonaniu i tani. Już zniknęło 3/4 więc chyba smakuje
Postaram się później zamieścić zdjęcie bo obfociłam to co zostało, ale kabel zaginął w akcji.