Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet domowy z zająca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 29155" data-attributes="member: 49"><p><strong>Pasztet domowy z zająca</strong> </p><p></p><p>3 kg zająca 1.5 kg wieprzowiny </p><p>50 dag słoniny </p><p>3 łyżki mąki </p><p>3 jajka</p><p>sól, pieprz </p><p></p><p>marynata:</p><p>3/4 l czerwonego wytrawnego wina</p><p>5 łyżek oleju</p><p>200 ml octu winnego</p><p>2 cebule</p><p>czosnek</p><p>1 marchewka</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>4 liście laurowe</p><p>3 goździki</p><p>sól i pieprz </p><p></p><p>Przygotować marynatę:</p><p>Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zalać winem olejem i octem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, goździki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Zagotować. Wystudzić.</p><p></p><p>Mięso z zająca, wieprzowinę i słoninę umyć, pokroić, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Mięso wyjąć, osączyć. Marynatę przelać do rondla, gotować bez przykrycia, aż zostanie połowa. Mięso zmielić, dodać jajka, mąkę, 3 łyżki marynaty przetartej przez sito, sól, pieprz, wyrobić, przełożyć do formy. Naczynie z pasztetem wstawić do pojemnika z goracą wodą. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C, wstawić pasztet, piec 2 godz. w kąpieli wodnej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 29155, member: 49"] [B]Pasztet domowy z zająca[/B] 3 kg zająca 1.5 kg wieprzowiny 50 dag słoniny 3 łyżki mąki 3 jajka sól, pieprz marynata: 3/4 l czerwonego wytrawnego wina 5 łyżek oleju 200 ml octu winnego 2 cebule czosnek 1 marchewka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 liście laurowe 3 goździki sól i pieprz Przygotować marynatę: Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Zalać winem olejem i octem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, liście laurowe, goździki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Zagotować. Wystudzić. Mięso z zająca, wieprzowinę i słoninę umyć, pokroić, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Mięso wyjąć, osączyć. Marynatę przelać do rondla, gotować bez przykrycia, aż zostanie połowa. Mięso zmielić, dodać jajka, mąkę, 3 łyżki marynaty przetartej przez sito, sól, pieprz, wyrobić, przełożyć do formy. Naczynie z pasztetem wstawić do pojemnika z goracą wodą. Piekarnik rozgrzać do temp. 150°C, wstawić pasztet, piec 2 godz. w kąpieli wodnej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet domowy z zająca
Top
Bottom