- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
10 ugotowanych jajek
2 surowe jajek
40-50 dkg pieczarek
1/2 szkl posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 spora cebula
1/2 puszki zielonego groszku
20 dkg żółtego sera (ostrego) startego na wiórki
0,5 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
4-5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka masła
Ugotowane jajka ścieram na tartce do jarzyn. Surowe pieczarki ścieram na cienkie plasterki lub tak jak i jajka. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek,paprykę. Dodajemy surowe jajka,ser,groszek, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Można pominąć groszek.Odstawić w zimne na 6 godzin i potem wyjąć z formy.
2 surowe jajek
40-50 dkg pieczarek
1/2 szkl posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 spora cebula
1/2 puszki zielonego groszku
20 dkg żółtego sera (ostrego) startego na wiórki
0,5 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
4-5 łyżek bułki tartej
sól
pieprz
1 łyżka masła
Ugotowane jajka ścieram na tartce do jarzyn. Surowe pieczarki ścieram na cienkie plasterki lub tak jak i jajka. Cebulę drobno kroimy i razem z posiekanymi pieczarkami smażymy na maśle dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek,paprykę. Dodajemy surowe jajka,ser,groszek, bułkę tartą, śmietanę i majonez. Keksowkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy folią aluminiową i przekładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Można pominąć groszek.Odstawić w zimne na 6 godzin i potem wyjąć z formy.