Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet jajeczny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1547301" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis na ten pasztet znalazlam w trakcie porzadkow na polkach z ksiazkami kulinarnymi, zapisalam do zrobienia ale za nic pamietam skad sie wzial. Jesli gdzies kiedys znajdziecie zrodlo, dajcie znac. Przypuszczam, ze planowalam jego wykonanie wiosna, moze nawet na wielkanoc. Ucieszylam sie w sumie, ze znalazlam recpture gdzie moge wykorzystac nadmiar jaj.</p><p></p><p></p><p><strong>10 jaj , ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostke</strong></p><p><strong>maslo do smazenia</strong></p><p><strong>2 srednie cebule, drobno posiekane</strong></p><p><strong>3/4 szklanki otrebow owsianych bardzo drobnych</strong></p><p><strong>50g smietanki</strong></p><p><strong>2 zoltka</strong></p><p><strong>2 bialka</strong></p><p><strong>2 lyzki posiekanej pietruszki</strong></p><p><strong>2 lyzki posiekanego koperku</strong></p><p><strong>10 lyzek mrozonego/swiezego zielonego groszku</strong></p><p><strong>12 mini marchewek, </strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>pieprz ziolowy</strong></p><p><strong>cukier</strong></p><p><strong>cayenne</strong></p><p><strong>proszek musztardowy opcjonalnie</strong></p><p><strong>4-5 lyzek startego zoltego sera</strong></p><p><strong>odrobina masla</strong></p><p><strong></strong></p><p>Piec rozgrzalam do 180C.</p><p></p><p>Na masle zeszklilam cebulke, gdy przestygla, dodalam ja do pokrojonych jaj. Dodalam otreby, smietanke, zoltka, ziola, groszek. Doprawilam do smaku. Bialka ubilam na sztywno i delikatnie polaczylam z masa. Polowe wylozylam do przygotowanej rynienki, wyrownalam, ulozylam na wierzchu marchewki i przykrylam reszta masy. Wiechrz wygladzilam, posypalam serem, na nim ulozylam kilka malenkich kostek masla. Pieklam 40 min az wierzch sie zezlocil.</p><p></p><p>Po wyjeciu z pieca zostawilam na noc do przestygniecia. Wlozylam potem do lodowki. </p><p></p><p>Pasztet doskonale sie kroi, nawet w cienkie plasterki. Doskonaly z sosem tatarskim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1547301, member: 1142"] Przepis na ten pasztet znalazlam w trakcie porzadkow na polkach z ksiazkami kulinarnymi, zapisalam do zrobienia ale za nic pamietam skad sie wzial. Jesli gdzies kiedys znajdziecie zrodlo, dajcie znac. Przypuszczam, ze planowalam jego wykonanie wiosna, moze nawet na wielkanoc. Ucieszylam sie w sumie, ze znalazlam recpture gdzie moge wykorzystac nadmiar jaj. [B]10 jaj , ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostke maslo do smazenia 2 srednie cebule, drobno posiekane 3/4 szklanki otrebow owsianych bardzo drobnych 50g smietanki 2 zoltka 2 bialka 2 lyzki posiekanej pietruszki 2 lyzki posiekanego koperku 10 lyzek mrozonego/swiezego zielonego groszku 12 mini marchewek, sol pieprz pieprz ziolowy cukier cayenne proszek musztardowy opcjonalnie 4-5 lyzek startego zoltego sera odrobina masla [/B] Piec rozgrzalam do 180C. Na masle zeszklilam cebulke, gdy przestygla, dodalam ja do pokrojonych jaj. Dodalam otreby, smietanke, zoltka, ziola, groszek. Doprawilam do smaku. Bialka ubilam na sztywno i delikatnie polaczylam z masa. Polowe wylozylam do przygotowanej rynienki, wyrownalam, ulozylam na wierzchu marchewki i przykrylam reszta masy. Wiechrz wygladzilam, posypalam serem, na nim ulozylam kilka malenkich kostek masla. Pieklam 40 min az wierzch sie zezlocil. Po wyjeciu z pieca zostawilam na noc do przestygniecia. Wlozylam potem do lodowki. Pasztet doskonale sie kroi, nawet w cienkie plasterki. Doskonaly z sosem tatarskim. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet jajeczny
Top
Bottom