- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Pasztet łososiowy w cieście, czyli Tourte au saumon
Ciasto:
)
Farsz:
Przepis pochodzi z gazetki "Vie pratique Gourmand" Nr 112.
Ciasto:
- 300g mąki
- 150g masła
- 1 jajo
- ok 150ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- Wyjąć masło 1-2godz z lodówki przed przygotowaniem ciasta
- W m isce wymieszać jajko, masło i sól. Ddoać mąkę i dodawać powoli mleko.
- Dodawać tak długo mleko, aż otrzyma się kulę ciasta gładką i śliską.
- Przykryć miskę z ciastem ścierką i odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
- Rozwałkować ciasto podsypując mąką.

Farsz:
- 500g pokrojonego w paski łososia
- 100g pieczarek
- 100g śmietany
- 25g masła
- 2 jajka + 1 żółtko
- sól i pieprz
- Rozgrzać piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Wymyć i oczyścić szybko pieczarki. Wyłożyć blaszkę wysmarowaną masłem 1 płatem ciasta.
- Zmiksować połowę łososia z pieczarkami. Do tego dodać masło, śmietanę, 2 jajka, doprawić. Wyłożyć tę miksturę na ciasto w blaszce i na wierzchu ułożyć resztę łososia.
- Przykryć drugim płatem ciasta. Zamknąć brzegi, na środku zrobić dziurę.Wierzch posmarować żółtkiem. Piec 45 minut.





Przepis pochodzi z gazetki "Vie pratique Gourmand" Nr 112.
Ostatnią edycję dokonał moderator: