Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
pasztet luksemburski (do dzemu z cebuli. albo na odwrot :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 49167" data-attributes="member: 231"><p>tu jest dżem: <a href="http://cincin.cc/index.php?showtopic=2604" target="_blank">http://cincin.cc/index.php?showtopic=2604</a></p><p></p><p>a oto pasztet - PRZEPIS W BRZMIENIU MOJEJ MAMY, KTÓRA DOSTALA GO WRAZ Z PRZEPISEM NA CEBULKĘ OD SWOJEJ UCZENNICY, KTÓRA MIESZKALA DLUGO W LUKSEMBURGU. Kiedyś w szkole w kotrej pracuje moja mama były jakies takie dni europejskie (kiedy Polska zaczęła starać się o czlonkowstwo) i poszczególne klasy mialy przygotować smakołyki z róznych krajów. I ten pasztet wszytskich oczarował, a cebulka to dla mnie jedno z moich ulubionych dań</p><p></p><p>1 kg wieprzowiny (karkówka)</p><p>pęczek szczypiorku (ew. dymka)</p><p>30-50 dag wątróbek kurzych</p><p>5 piersi kurzych</p><p>3 jajka</p><p>3 pładkie łyzeczki soli</p><p>pieprz</p><p>tymianek</p><p>300 g orzeszkow pistacjowych (ok 3 paczek)</p><p>pół słoika zielonego pieprzu</p><p>4 kieliszki (200 ml) armaniaku, koniaku, whisky lub brandy</p><p>liście bobkowe</p><p></p><p>Mięso zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać szczypiorek, zmielone wątróbki, 3 zmielone piersi (2 zostawić), jajka, sól, pieprz, tymianek, orzeszki pistacjowe, pieprz zielony, alkohol.</p><p></p><p>Masę dobrze wymieszać, podzielić na połowy. Przygotować dwie formy na pasztet i jedną częścią masy wyłozyć obie formy. Na to położyć 2 pozostałe umyte piersi i obłozyć resztą masy. Obie foremki obłożyć listkami bobkowymi.</p><p></p><p>Piec w 210-250 C przez 1,5 h (ja piękę w 220) Formy w czasie pieczena muszą być w blaszce wypełnionej wodą. Po wyjęciu z pieca pasztet należy przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić do wystygnięcia.</p><p>voila!</p><p></p><p>pozdrawiam, Malgosimi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 49167, member: 231"] tu jest dżem: [URL="http://cincin.cc/index.php?showtopic=2604"]http://cincin.cc/index.php?showtopic=2604[/URL] a oto pasztet - PRZEPIS W BRZMIENIU MOJEJ MAMY, KTÓRA DOSTALA GO WRAZ Z PRZEPISEM NA CEBULKĘ OD SWOJEJ UCZENNICY, KTÓRA MIESZKALA DLUGO W LUKSEMBURGU. Kiedyś w szkole w kotrej pracuje moja mama były jakies takie dni europejskie (kiedy Polska zaczęła starać się o czlonkowstwo) i poszczególne klasy mialy przygotować smakołyki z róznych krajów. I ten pasztet wszytskich oczarował, a cebulka to dla mnie jedno z moich ulubionych dań 1 kg wieprzowiny (karkówka) pęczek szczypiorku (ew. dymka) 30-50 dag wątróbek kurzych 5 piersi kurzych 3 jajka 3 pładkie łyzeczki soli pieprz tymianek 300 g orzeszkow pistacjowych (ok 3 paczek) pół słoika zielonego pieprzu 4 kieliszki (200 ml) armaniaku, koniaku, whisky lub brandy liście bobkowe Mięso zmielić. Do mięsa wieprzowego dodać szczypiorek, zmielone wątróbki, 3 zmielone piersi (2 zostawić), jajka, sól, pieprz, tymianek, orzeszki pistacjowe, pieprz zielony, alkohol. Masę dobrze wymieszać, podzielić na połowy. Przygotować dwie formy na pasztet i jedną częścią masy wyłozyć obie formy. Na to położyć 2 pozostałe umyte piersi i obłozyć resztą masy. Obie foremki obłożyć listkami bobkowymi. Piec w 210-250 C przez 1,5 h (ja piękę w 220) Formy w czasie pieczena muszą być w blaszce wypełnionej wodą. Po wyjęciu z pieca pasztet należy przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić do wystygnięcia. voila! pozdrawiam, Malgosimi [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
pasztet luksemburski (do dzemu z cebuli. albo na odwrot :)
Top
Bottom