Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet mieszczański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 29162" data-attributes="member: 49"><p><strong>Pasztet mieszczański </strong></p><p></p><p>50 dag karkówki wieprzowej (b. kości) </p><p>25 dag wątroby wieprzowej </p><p>20 dag słoniny </p><p>15 dag chudej gotowanej szynki </p><p>1 czerstwa kajzerka </p><p>1 średnia cebula </p><p>2 jajka </p><p>200 ml mleka </p><p>1łyżeczka gałki muszkatałowej </p><p>1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru </p><p>tłuszcz do wysmarowania formy </p><p>sól i pieprz do smaku </p><p></p><p>Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 29162, member: 49"] [B]Pasztet mieszczański [/B] 50 dag karkówki wieprzowej (b. kości) 25 dag wątroby wieprzowej 20 dag słoniny 15 dag chudej gotowanej szynki 1 czerstwa kajzerka 1 średnia cebula 2 jajka 200 ml mleka 1łyżeczka gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru tłuszcz do wysmarowania formy sól i pieprz do smaku Umytą karkówkę pokroić w na grubą kostkę, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godz. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątrobę oczyścić i namoczyć w mleku na ok. 1/2 godz. Wszystkie składniki zmialić 2 razy w maszynce do mięsa, używając sita pasztetowego. Dodać jajka i przyprawy. Słoninę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę do pasztetów natłuścić i napełnić masą. Przykryć pokrywką. Wstawić do większego naczynia z wodą i gotować 2 godz. na łaźni wodnej w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku. Podawać na zimno z białym pieczywem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet mieszczański
Top
Bottom