Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet soczewicowy z żurawiną (na 1 małą keksówkę)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="janie" data-source="post: 1675389" data-attributes="member: 131"><p>2 szkl ugotowanej zielonej (lub brązowej) soczewicy/czyli ok. 200 g suchej</p><p>1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej/czyli ok. 100 g suchej</p><p>100 ml oleju</p><p>2 cebule</p><p>4 łyżki suszonej żurawiny</p><p>2-3 łyżki sosu sojowego</p><p>2 liście laurowe</p><p>2 ziarna ziela ang.</p><p>2 goździki</p><p>&#190; łyżeczki majeranku</p><p>&#189; łyżeczki cząbru</p><p>&#188; łyżeczki lubczyku</p><p>Szczypta gałki muszkatołowej</p><p>Sól i czarny pieprz (do smaku)</p><p>Kilka łyżek oleju do smażenia</p><p>Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodaż cebulę razem z liściem laurowym, zielem ang i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.</p><p>Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, solą i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić większą ilością soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawić i wystudzić w foremce (najlepiej przez całą noc). Rano wyjąć pasztet z formy i można podawać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="janie, post: 1675389, member: 131"] 2 szkl ugotowanej zielonej (lub brązowej) soczewicy/czyli ok. 200 g suchej 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej/czyli ok. 100 g suchej 100 ml oleju 2 cebule 4 łyżki suszonej żurawiny 2-3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela ang. 2 goździki ¾ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki cząbru ¼ łyżeczki lubczyku Szczypta gałki muszkatołowej Sól i czarny pieprz (do smaku) Kilka łyżek oleju do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej, dodaż cebulę razem z liściem laurowym, zielem ang i goździkami. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, solą i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić większą ilością soli i pieprzu, jeśli jest taka potrzeba. Dodać żurawinę i wmieszać ją łyżką w masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu pozostawić i wystudzić w foremce (najlepiej przez całą noc). Rano wyjąć pasztet z formy i można podawać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet soczewicowy z żurawiną (na 1 małą keksówkę)
Top
Bottom