Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet sojowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 477940" data-attributes="member: 592"><p>Pasztet sojowy wegetariański </p><p></p><p>40 dag soi lub lepiej z dodatkiem ciecierzycy,soczewicy lub fasoli(np;20 dag soi i 20 dag ciecierzycy lub inaczej) </p><p>40 dag pieczarek </p><p>50 dag cebuli </p><p>3 jajka(bo to wegetariański ,jak robię wegański to daję 25 dag płatków </p><p>owsianych ,które trzeba zalać małą ilością wody i namoczyć 2-3 godziny,a potem zmielić z resztą) </p><p>3 ugotowane ziemniaki </p><p>kilka łyżek sosu sojowego np tamarii lub sojowo-grzybowy </p><p>3 ząbki czosnku-jak ktoś lubi to można więcej </p><p>3 łyżki majeranku </p><p>2łyżki (to konieczne mielenie) zmielonego kminku </p><p></p><p>pieprz </p><p>sól,ew jakieś przyprawy np;gałka muszkatołowa </p><p></p><p>Strączkowe namoczyć na noc(każde osobno -soczewicy nie moczyć)i osobno ugotować.Jeszcze ciepłe(ważne) zmielić.Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie.Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju.Zemleć razem ziemniaki ,pieczarki ,cebulę i ew płatki.Obie masy połączyć.Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać.Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku ,jeśli jest za rzadkie dodać bułki tartej-trochę.Włożyć do foremek (ja wykładam papierem , smaruje masłem i posypuję bułką tartą)Piec ok 1-1,5 godziny w ok.180 stopniach ,można na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia lub obłożyć wierzch płatkami masła-ładnie się zrumieni ,wystudzić. </p><p>Ja robię 1/2 porcji bo z tej wychodzi sporo pasztetu .Dobry do chleba + </p><p>chrzan ,ćwikła ,pomidor ,ogórek kiszony.... </p><p>Przepis oryginał z ,,Świat Alicji&quot;-mam tylko wyrwaną tę stronę ,ale to był dodatek do gazety jakieś z Pomorza,z 4 lat temu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 477940, member: 592"] Pasztet sojowy wegetariański 40 dag soi lub lepiej z dodatkiem ciecierzycy,soczewicy lub fasoli(np;20 dag soi i 20 dag ciecierzycy lub inaczej) 40 dag pieczarek 50 dag cebuli 3 jajka(bo to wegetariański ,jak robię wegański to daję 25 dag płatków owsianych ,które trzeba zalać małą ilością wody i namoczyć 2-3 godziny,a potem zmielić z resztą) 3 ugotowane ziemniaki kilka łyżek sosu sojowego np tamarii lub sojowo-grzybowy 3 ząbki czosnku-jak ktoś lubi to można więcej 3 łyżki majeranku 2łyżki (to konieczne mielenie) zmielonego kminku pieprz sól,ew jakieś przyprawy np;gałka muszkatołowa Strączkowe namoczyć na noc(każde osobno -soczewicy nie moczyć)i osobno ugotować.Jeszcze ciepłe(ważne) zmielić.Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie.Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju.Zemleć razem ziemniaki ,pieczarki ,cebulę i ew płatki.Obie masy połączyć.Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać.Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku ,jeśli jest za rzadkie dodać bułki tartej-trochę.Włożyć do foremek (ja wykładam papierem , smaruje masłem i posypuję bułką tartą)Piec ok 1-1,5 godziny w ok.180 stopniach ,można na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia lub obłożyć wierzch płatkami masła-ładnie się zrumieni ,wystudzić. Ja robię 1/2 porcji bo z tej wychodzi sporo pasztetu .Dobry do chleba + chrzan ,ćwikła ,pomidor ,ogórek kiszony.... Przepis oryginał z ,,Świat Alicji"-mam tylko wyrwaną tę stronę ,ale to był dodatek do gazety jakieś z Pomorza,z 4 lat temu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet sojowy
Top
Bottom