- Sty 3, 2009
- 27,948
- 2,293
- 113
Źródło przepisu: http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasztet-...y-doskonay.html
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli jakieś 1/2 szklanki suchej*)
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych (objętość przed mieleniem)
100 ml oleju
2 marchewki, starte na tarce
2 pietruszki, starte na tarce
1 por (tylko biała część), pokrojony w cienkie talarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku**
1/2 łyżeczki tymianku**
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Wykonanie:
1. W dużym garnku/rondlu rozgrzać nieco oleju, wrzucić pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki.
2. Wyjąć ziele i liść laurowy, dodać czosnek i pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
3. Miękkie warzywa wymieszać z ugotowaną kaszę jaglaną, orzechami, resztą oleju, pozostałymi przyprawami i zmielić na gładką masę (ja to robię w malakserze). Ewentualnie doprawić.
4. Przełożyć do keksówki i piec przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć, dobrze wystudzić, kroić najlepiej dopiero następnego dnia.
* w oryginale 3/4, ale to było dużo za dużo
** u mnie suszony
Piekłam w keksówce 23 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Robiłam też ten pasztet z orzechami włoskimi. W smaku zupełnie inny, ale nie wiem, czy nawet nie lepszy.
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli jakieś 1/2 szklanki suchej*)
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych (objętość przed mieleniem)
100 ml oleju
2 marchewki, starte na tarce
2 pietruszki, starte na tarce
1 por (tylko biała część), pokrojony w cienkie talarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2-3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku**
1/2 łyżeczki tymianku**
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
Wykonanie:
1. W dużym garnku/rondlu rozgrzać nieco oleju, wrzucić pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki.
2. Wyjąć ziele i liść laurowy, dodać czosnek i pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
3. Miękkie warzywa wymieszać z ugotowaną kaszę jaglaną, orzechami, resztą oleju, pozostałymi przyprawami i zmielić na gładką masę (ja to robię w malakserze). Ewentualnie doprawić.
4. Przełożyć do keksówki i piec przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć, dobrze wystudzić, kroić najlepiej dopiero następnego dnia.
* w oryginale 3/4, ale to było dużo za dużo
** u mnie suszony
Piekłam w keksówce 23 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Robiłam też ten pasztet z orzechami włoskimi. W smaku zupełnie inny, ale nie wiem, czy nawet nie lepszy.