Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pasztet warzywny doskonały
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1578289" data-attributes="member: 13254"><p>Źródło przepisu: <a href="http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasztet-warzywny-doskonay.html" target="_blank">http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasztet-...y-doskonay.html</a></p><p></p><p>1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli jakieś 1/2 szklanki suchej*)</p><p>1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych (objętość przed mieleniem)</p><p>100 ml oleju</p><p>2 marchewki, starte na tarce</p><p>2 pietruszki, starte na tarce</p><p>1 por (tylko biała część), pokrojony w cienkie talarki</p><p>2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę</p><p>2 ząbki czosnku, posiekane</p><p>2-3 łyżki sosu sojowego</p><p>2 ziarna ziela angielskiego</p><p>2 liście laurowe</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>1 łyżeczka suszonej natki pietruszki</p><p>1/2 łyżeczki lubczyku**</p><p>1/2 łyżeczki tymianku**</p><p>spora szczypta gałki muszkatołowej</p><p>sól i czarny pieprz</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>1. W dużym garnku/rondlu rozgrzać nieco oleju, wrzucić pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. </p><p>2. Wyjąć ziele i liść laurowy, dodać czosnek i pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.</p><p>3. Miękkie warzywa wymieszać z ugotowaną kaszę jaglaną, orzechami, resztą oleju, pozostałymi przyprawami i zmielić na gładką masę (ja to robię w malakserze). Ewentualnie doprawić. </p><p>4. Przełożyć do keksówki i piec przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć, dobrze wystudzić, kroić najlepiej dopiero następnego dnia.</p><p></p><p>* w oryginale 3/4, ale to było dużo za dużo</p><p>** u mnie suszony</p><p></p><p>Piekłam w keksówce 23 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Robiłam też ten pasztet z orzechami włoskimi. W smaku zupełnie inny, ale nie wiem, czy nawet nie lepszy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1578289, member: 13254"] Źródło przepisu: [URL="http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasztet-warzywny-doskonay.html"]http://www.jadlonomia.com/2014/04/pasztet-...y-doskonay.html[/URL] 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (czyli jakieś 1/2 szklanki suchej*) 1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych (objętość przed mieleniem) 100 ml oleju 2 marchewki, starte na tarce 2 pietruszki, starte na tarce 1 por (tylko biała część), pokrojony w cienkie talarki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2-3 łyżki sosu sojowego 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki lubczyku** 1/2 łyżeczki tymianku** spora szczypta gałki muszkatołowej sól i czarny pieprz Wykonanie: 1. W dużym garnku/rondlu rozgrzać nieco oleju, wrzucić pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. 2. Wyjąć ziele i liść laurowy, dodać czosnek i pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie. 3. Miękkie warzywa wymieszać z ugotowaną kaszę jaglaną, orzechami, resztą oleju, pozostałymi przyprawami i zmielić na gładką masę (ja to robię w malakserze). Ewentualnie doprawić. 4. Przełożyć do keksówki i piec przez 30-45 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjąć, dobrze wystudzić, kroić najlepiej dopiero następnego dnia. * w oryginale 3/4, ale to było dużo za dużo ** u mnie suszony Piekłam w keksówce 23 x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Robiłam też ten pasztet z orzechami włoskimi. W smaku zupełnie inny, ale nie wiem, czy nawet nie lepszy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pasztet warzywny doskonały
Bottom