Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z królika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1228548" data-attributes="member: 421"><p><span style="color: #808000"><span style="font-size: 26px">Pasztet z królika</span></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]69540[/ATTACH]</p><p></p><p>-1 duży królik z wątrobą</p><p></p><p>-60 dkg karkówki,</p><p></p><p>-1/2 kg wędzonego podgardla</p><p></p><p>-1/2 kg boczku</p><p></p><p>-30-40 dkg wątroby(może być drobiowa)</p><p></p><p><strong>Do gotowania:</strong></p><p>============</p><p></p><p>3 marchwie, 2 pietruszki, kawał selera, por, 2 cebule , kilka ząbków czosnku, garść</p><p></p><p>suszonych grzybów, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.</p><p></p><p></p><p><strong>dodatkowo do pasztetu:</strong></p><p>==================</p><p>majeranek,3 cebule ,2 ziarenka jałowca, 2 duże bułki ,</p><p></p><p>4 jajka, wędzona słonina ,tymianek ,sól,pieprz,papryka,vegeta,</p><p></p><p>starta gałka muszkat(według uznania)</p><p></p><p>[ATTACH=full]69541[/ATTACH]</p><p></p><p> </p><p>Wątrobę podsmażyć,zalać odrobiną wody i chwilę poddusić na małym ogniu.</p><p></p><p>Mięso pokroić w paski,królika podzielić na części,dodać przyprawy,grzyby,warzywa,posolić,zalać wodą tak,aby mięso było przykryte i gotować do miękkości mięsa.</p><p></p><p>W gorącym wywarze zamoczyć 2 duże bułki, potem zmielić obrane mięso,wątrobę, 3 cebule,marchewki,seler,pietruszki,grzyby,odciśnięte bułki, dodać 2 drobno skruszone ziarenka jałowca,majeranek(dość dużo) doprawić pieprzem,solą,wędzoną papryką,dolewać po trochu wywar(prawie 2 szklanki),wbić 4 jajka,wymieszać i odstawić na chwilę.</p><p>-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p></p><p>Foremki wysmarowałam margaryną,posypałam bułą tartą,do 3/4 wysokości foremki nałożyłam masę mięsną,położyłam paseczki wędzonej słoniny,a między paseczkami posypałam tymiankiem.</p><p></p><p>Piekłam 20 min w 190 C przykryte folią alu,potem folię zdjęłam i piekłam w 180 C ponad godz.</p><p></p><p><strong>dodatkowe informacje</strong></p><p>Z tej ilości wyszły 4 foremki z folii aluminiowej(keksówki)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1228548, member: 421"] [COLOR=#808000][SIZE=14]Pasztet z królika[/SIZE][/COLOR][SIZE=14][/SIZE] [ATTACH=full]69540[/ATTACH] -1 duży królik z wątrobą -60 dkg karkówki, -1/2 kg wędzonego podgardla -1/2 kg boczku -30-40 dkg wątroby(może być drobiowa) [B]Do gotowania:[/B] ============ 3 marchwie, 2 pietruszki, kawał selera, por, 2 cebule , kilka ząbków czosnku, garść suszonych grzybów, 3 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. [B]dodatkowo do pasztetu:[/B] ================== majeranek,3 cebule ,2 ziarenka jałowca, 2 duże bułki , 4 jajka, wędzona słonina ,tymianek ,sól,pieprz,papryka,vegeta, starta gałka muszkat(według uznania) [ATTACH=full]69541[/ATTACH] Wątrobę podsmażyć,zalać odrobiną wody i chwilę poddusić na małym ogniu. Mięso pokroić w paski,królika podzielić na części,dodać przyprawy,grzyby,warzywa,posolić,zalać wodą tak,aby mięso było przykryte i gotować do miękkości mięsa. W gorącym wywarze zamoczyć 2 duże bułki, potem zmielić obrane mięso,wątrobę, 3 cebule,marchewki,seler,pietruszki,grzyby,odciśnięte bułki, dodać 2 drobno skruszone ziarenka jałowca,majeranek(dość dużo) doprawić pieprzem,solą,wędzoną papryką,dolewać po trochu wywar(prawie 2 szklanki),wbić 4 jajka,wymieszać i odstawić na chwilę. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Foremki wysmarowałam margaryną,posypałam bułą tartą,do 3/4 wysokości foremki nałożyłam masę mięsną,położyłam paseczki wędzonej słoniny,a między paseczkami posypałam tymiankiem. Piekłam 20 min w 190 C przykryte folią alu,potem folię zdjęłam i piekłam w 180 C ponad godz. [B]dodatkowe informacje[/B] Z tej ilości wyszły 4 foremki z folii aluminiowej(keksówki) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z królika
Top
Bottom