- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Pasztet z kurczaka i pieczarek
2 keksówki ok. 25 -30 cm
Składniki:
1 świeży kurczak 1500 g
1 op. filetów z podudzi kurczaka - 600 g
1 op. wątróbek z kurczaka - 400 g
1/2 l mleka
włoszczyzna (2 cebule, 3 średnie marchewki, 1 biała część pora, 1/2 selera, 2 pietruszki, bouquet garni, przyprawy)
ok. 8 łyżek otrębów (pszennych i owsianych)
3- 4 jajka
2 duże cebule
500 g pieczarek
do smaku - pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa, co kto lubi
Wykonanie:
Sprawić kurczaka, zdjać skórę, podzielić na porcje. Na skrzydełkach, kręgosłupie, szyi, pozostałych resztkach kości oraz włoszczyźnie ugotować wywar. Wątróbki oczyścić i namoczyć w mleku. Do wywaru wrzucać kolejno udka, piersi i filety z podudzi. Ugotować do miękkości, ostudzić w wywarze. Wypłukać wątróbki, obgotować w niewielkiej ilości wywaru, ostudzić.
Namoczyć otręby w mleku lub wywarze. Udusić cebulę z pieczarkami. Mięso, warzywa z bulionu (oprócz pietruszki i selera), pieczarki z cebulą i otręby zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć papierem do pieczenia dwie keksówki, napełnić masą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec okolo 50 minut. Studzić w formach, a potem wyjąć na deseczkę.
Pasztet wyszedł bardzo smaczny, na szczęście nie suchy jak to zwykle bywa z chudym mięsem, ale wilgotny dzięki warzywom. Polecam na święta.
2 keksówki ok. 25 -30 cm
Składniki:
1 świeży kurczak 1500 g
1 op. filetów z podudzi kurczaka - 600 g
1 op. wątróbek z kurczaka - 400 g
1/2 l mleka
włoszczyzna (2 cebule, 3 średnie marchewki, 1 biała część pora, 1/2 selera, 2 pietruszki, bouquet garni, przyprawy)
ok. 8 łyżek otrębów (pszennych i owsianych)
3- 4 jajka
2 duże cebule
500 g pieczarek
do smaku - pieprz, sól, czosnek, gałka muszkatołowa, co kto lubi
Wykonanie:
Sprawić kurczaka, zdjać skórę, podzielić na porcje. Na skrzydełkach, kręgosłupie, szyi, pozostałych resztkach kości oraz włoszczyźnie ugotować wywar. Wątróbki oczyścić i namoczyć w mleku. Do wywaru wrzucać kolejno udka, piersi i filety z podudzi. Ugotować do miękkości, ostudzić w wywarze. Wypłukać wątróbki, obgotować w niewielkiej ilości wywaru, ostudzić.
Namoczyć otręby w mleku lub wywarze. Udusić cebulę z pieczarkami. Mięso, warzywa z bulionu (oprócz pietruszki i selera), pieczarki z cebulą i otręby zemleć dwukrotnie przez maszynkę. Dodać jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć papierem do pieczenia dwie keksówki, napełnić masą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec okolo 50 minut. Studzić w formach, a potem wyjąć na deseczkę.
Pasztet wyszedł bardzo smaczny, na szczęście nie suchy jak to zwykle bywa z chudym mięsem, ale wilgotny dzięki warzywom. Polecam na święta.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: