Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="małgośka79" data-source="post: 1604810" data-attributes="member: 3920"><p>Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>500 g pieczarek</p><p>1 łyżeczka trzcinowego cukru</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>olej</p><p></p><p>2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej</p><p>3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>5 łyżek oleju roślinnego</p><p></p><p>1/2 łyżeczki suszonego tymianku</p><p>1/2 łyżeczki suszonego majeranku</p><p>1/4 łyżeczki ostrej papryki</p><p>1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego</p><p>sól</p><p>czarny pieprz</p><p>olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki, smażyć przez 5-8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często.</p><p>Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę i dodać cukier. Wymieszać, smażyć 1-2 minuty i odstawić.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki, dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.</p><p>Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami, a następnie przełożyć masę pasztetową. Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45-50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. </p><p>Kroić dopiero po wystudzeniu.</p><p></p><p>Marta Dymek radzi, aby patelnia do smażenia pieczarek była naprawdę duża, aby pieczarki swobodnie się mieściły, w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku. Jeśli nie mamy pod ręką dużej patelni, to smażymy pieczarki na dwa razy.</p><p>Nie mieszamy pieczarek za często i pozwalamy im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne.</p><p>Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu.</p><p></p><p>Robiłam dokładnie wg przepisu.</p><p>Pasztet jest pyszny. Świetnie się kroi w plastry, ale i da się rozsmarować na chlebie. Smakuje wybornie z ogórkiem kiszonym, ale i musztardą! </p><p>Zdecydowanie jeden z moich ulubionych.</p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="małgośka79, post: 1604810, member: 3920"] Przepis pochodzi z bloga Jadłonomia. Składniki: 500 g pieczarek 1 łyżeczka trzcinowego cukru 1 ząbek czosnku olej 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek oleju roślinnego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego sól czarny pieprz olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: Pieczarki pokroić na ćwiatki, czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i dodać pieczarki, smażyć przez 5-8 minut na średnim ogniu nie mieszając za często. Kiedy pieczarki będą złociste dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę i dodać cukier. Wymieszać, smażyć 1-2 minuty i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W dużej misce połączyć wszystkie składniki, dodać podsmażone pieczarki i zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę. Keksówkę wysmarować olejem i wysypać mielonymi orzechami, a następnie przełożyć masę pasztetową. Wyrównać, wsunąć do piekarnika i piec przez 45-50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę. Kroić dopiero po wystudzeniu. Marta Dymek radzi, aby patelnia do smażenia pieczarek była naprawdę duża, aby pieczarki swobodnie się mieściły, w przeciwnym razie zamiast się smażyć uduszą się, a pasztet będzie kiepski w smaku. Jeśli nie mamy pod ręką dużej patelni, to smażymy pieczarki na dwa razy. Nie mieszamy pieczarek za często i pozwalamy im się zezłocić, wtedy są naprawdę smaczne. Pasztet tuż po upieczeniu jest miękki, dlatego należy kroić go dopiero po wystudzeniu. Robiłam dokładnie wg przepisu. Pasztet jest pyszny. Świetnie się kroi w plastry, ale i da się rozsmarować na chlebie. Smakuje wybornie z ogórkiem kiszonym, ale i musztardą! Zdecydowanie jeden z moich ulubionych. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej
Top
Bottom