Pasztet z pieczarek MM

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Składniki:
1 kg pieczarek,
2-3 średniej wielkości cebule
4 łyżki mąki psznnej razowej 1850
4 białka
przyprawy- sól, pieprz
1 łyżka oleju - tyle żeby patelnię lekko natłuścić

Pieczarki zmiksować z cebulą w malakserze, lub zmielić w maszynce. Poddusić na patelni i w trakcie doprawić do smaku. Przestudzić, dodać do nich mąkę i pianę z białek. Delikatnie wymieszac. Piec w temp. 180 st. ok 40 min. Wierzch ma się lekko ściąć i zrumienić. Zdjęcie będzie jak go ponownie zrobię. :mrgreen:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
a na jaka foremke to jest porcja?

pzdr
yenn
 

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
ja robiłam w silikonowej keksówce. Zdjęcie nie piękne, ale wklejam


2171.jpg
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
uhhh, ale bym zjadla takiego pasztetu... a mam chlebek silver wlasnie wstawiony sie piecze, byloby jak znalazl jutro na sniadanie.... nic to, jutro kupuje pieczarki i robie!!!

pzdr
yenn
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a mi nie wyszedł :cry: zakalec sie zrobił, może pieczarki za mało odparowałam czy co...nie mam pojęcia
icon_sad.gif
 

Simona

Moderator
Członek ekipy
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Mnie wyszedl bardzo dobry, ale nie mozna zjesc duzo bo te grzybki sa jednak dosc ciezkie i moga jeszcze dlugo polezec w brzuchu. Chociaz - wlasnie na tym polega urok calej potrawy bo to MM.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ide znowu robić
icon_smile.gif
a niech tylko spróbuje sie znowu chamstwo nie udać :mrgreen:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no i się udało rzeczywiscie pychota!! zajadam z samym ketchupem ;)
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,918
1,497
113
Mam podobny przepis ale z małą różnicą zamiast mąki dajemy 2-3 namoczone i dokładnie odciśnięte kajzerki, 3 żółtka i na koniec ubitą pianę z 3 białek. Ważne jest dobre odparowanie pieczarek.
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
yenulka @ 10 Dec 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=210082a na jaka foremke to jest porcja?
Wreszcie wpisuję recenzję

BOSKIE ŻARCIE
daumen.gif


Długo szukałam przepisu bez masakrycznej ilości tłuszczu, jajek i śmietany. Ten jest idealny- chudziutki, jak lubię i powoduje alergii
rofl.gif
Absolutnie do powtórki.

Moje uwagi:
- robiłam z 1/2 porcji, czyli 500 g pieczarek, 1 cebuli, 2 białek i 2 tbs mąki. Ta ilość zapełnia keksówkę 15 cm
- pieczarki starłam na tarce a cebulę siekałam, bo mi się maszynki nie chciało wyciągać
icon_mrgreen.gif

- smażyłam na patelni teflonowej i tłuszcz pominęłam całkowicie
- podany czas pieczenia jest imho za krótki, piekłam 65 min i 10 jeszcze stało w wyłączonym piekarniku
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: