Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z selera
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kręciołek" data-source="post: 1221104" data-attributes="member: 20601"><p>Pasztet z selera (z ewentualnym dodatkiem pieczarek)</p><p></p><p>2 duże selery</p><p>(1 kg pieczarek)</p><p>2 duże cebule</p><p>2-3 łyżki oleju</p><p>3 jajka </p><p>3 łyżki tartej bułki</p><p>Gałka muszkatołowa, sól, pieprz</p><p></p><p>Selery ugotować w skórce, ostudzić i obrać.</p><p>Jeśli decydujemy się na dodatek pieczarek to czyścimy je, kroimy na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą dusimy na oleju przez 10 - 15 min. </p><p>Jeśli robimy bez pieczarek to dusimy samą cebulę. Ostudzoną cebulę, pieczarki i cebulę zemleć, wymieszać, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę. </p><p>Wyłożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej bułką. Piec ok. 50 min. W 180 stopniach. </p><p>Z tej porcji wychodzą 2 foremki takie dłuższe lub 3 takie typowo pasztetowe.</p><p>Pasztet jest dobry zarówno z samego selera ale ja przeważnie robię z dodatkiem pieczarek. </p><p>Może się zdarzyć, że będzie potrzeba dosypać więcej tartej bułki.</p><p>Polecam też dodanie 2- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kręciołek, post: 1221104, member: 20601"] Pasztet z selera (z ewentualnym dodatkiem pieczarek) 2 duże selery (1 kg pieczarek) 2 duże cebule 2-3 łyżki oleju 3 jajka 3 łyżki tartej bułki Gałka muszkatołowa, sól, pieprz Selery ugotować w skórce, ostudzić i obrać. Jeśli decydujemy się na dodatek pieczarek to czyścimy je, kroimy na kawałki i wraz z pokrojoną cebulą dusimy na oleju przez 10 - 15 min. Jeśli robimy bez pieczarek to dusimy samą cebulę. Ostudzoną cebulę, pieczarki i cebulę zemleć, wymieszać, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę. Wyłożyć do foremki natłuszczonej i wysypanej bułką. Piec ok. 50 min. W 180 stopniach. Z tej porcji wychodzą 2 foremki takie dłuższe lub 3 takie typowo pasztetowe. Pasztet jest dobry zarówno z samego selera ale ja przeważnie robię z dodatkiem pieczarek. Może się zdarzyć, że będzie potrzeba dosypać więcej tartej bułki. Polecam też dodanie 2- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasztet z selera
Top
Bottom