Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej, orzechów i grzybów *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 1518857" data-attributes="member: 422"><p>Dzięki Lisowi znalazłam na blogu <a href="http://www.jadlonomia.com/" target="_blank">Jadłonomia</a> przepis na taki pasztet, a w zasadzie pieczeń, chociaż dla mnie to pasztet jest. </p><p></p><p>Wykonanie zmieniłam trochę w stosunku do źródła, ale naprawdę nieznacznie. </p><p></p><p></p><p>2 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy</p><p>2 szklanki orzechów laskowych</p><p>1 szklanka suchej kaszy jaglanej</p><p>100 ml oleju + kilka łyżek do smażenia</p><p>20 g suszonych borowików, namoczonych kilka godzin wcześniej w szklance zimnej wody</p><p>2 cebule</p><p>1 marchewka</p><p>1 malutka pietruszka</p><p>2 liście laurowe</p><p>2 ziela angielskie</p><p>3 - 4 łyżki dobrego sosu sojowego</p><p>1 łyżeczka tymianku</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>1 łyżeczka cząbru</p><p>1/2 łyżeczki pietruszki</p><p>1/2 łyżeczki lubczyku</p><p>1/2 łyżeczki imbiru</p><p>szczypta gałki</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p></p><p>- soczewicę gotować do miękkości, czyli około 30 minut. Kaszę jaglaną dwa razy sparzyć wrzątkiem, następnie wrzucić suszone grzyby i dolać szklankę wody. Gotować na najmniejszym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę, czyli około 15 - 20 minut. </p><p>- orzechy zmielić, odsypać dwie łyżki do wysypania foremki.</p><p>- cebulę pokroić w kostkę, warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać warzywa razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim, smażyć przez około 10 minut do czasu, aż będą miękkie i złociste. Wyjąć wtedy przyprawy i wyrzucić. </p><p>- piekarnik rozgrzać do 200 stopni. </p><p>- zmielić ugotowaną soczewicę, kaszę i warzywa, wymieszać ze zmielonymi orzechami i resztą składników, doprawić do smaku solą i pieprzem, </p><p>- naczynie do zapiekania posmarować olejem i posypać pozostałymi mielonymi orzechami, przełożyć masę, wyrównać i zapiekać przez 30 minut. Przed podaniem wystudzić.</p><p></p><p></p><p>Zrobiłam to zdecydowanie za niskie. Poza tym nie wiem, dlaczego (czy może tak miało być) była duża różnica między skórką, twardą i chrupiącą, a miękkim środkiem. Może powinnam piec nieco dłużej, za to przykryte, żeby skórka tak szybko nie twardniała. Smak ciekawy, ale na przyszłość dodam zdecydowanie więcej grzybów, bo teraz ich smak zniknął w wyrazistym dość smaku soczewicy i orzechów. Może oprócz grzybów suszonych dołożę świeżych. W każdym razie na pewno jeszcze do tego przepisu wrócę. </p><p></p><p>Aha, na blogu autorka pisze, ze można to danie podawać z ziemniakami albo ryżem. Moim zdaniem nie, zdecydowanie nie pasują do tego żadne takie. Jedynie jakaś jarzyna, sos grzybowy, ale już nie ziemniaki czy ryż. </p><p></p><p><a href="http://www.jadlonomia.com/2014/04/grzybowa-pieczen-z-soczewicy-i-orzechow.html#more" target="_blank">Źródło</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 1518857, member: 422"] Dzięki Lisowi znalazłam na blogu [URL="http://www.jadlonomia.com/"]Jadłonomia[/URL] przepis na taki pasztet, a w zasadzie pieczeń, chociaż dla mnie to pasztet jest. Wykonanie zmieniłam trochę w stosunku do źródła, ale naprawdę nieznacznie. 2 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy 2 szklanki orzechów laskowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 100 ml oleju + kilka łyżek do smażenia 20 g suszonych borowików, namoczonych kilka godzin wcześniej w szklance zimnej wody 2 cebule 1 marchewka 1 malutka pietruszka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 - 4 łyżki dobrego sosu sojowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki pietruszki 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki sól i pieprz - soczewicę gotować do miękkości, czyli około 30 minut. Kaszę jaglaną dwa razy sparzyć wrzątkiem, następnie wrzucić suszone grzyby i dolać szklankę wody. Gotować na najmniejszym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę, czyli około 15 - 20 minut. - orzechy zmielić, odsypać dwie łyżki do wysypania foremki. - cebulę pokroić w kostkę, warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i dodać warzywa razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim, smażyć przez około 10 minut do czasu, aż będą miękkie i złociste. Wyjąć wtedy przyprawy i wyrzucić. - piekarnik rozgrzać do 200 stopni. - zmielić ugotowaną soczewicę, kaszę i warzywa, wymieszać ze zmielonymi orzechami i resztą składników, doprawić do smaku solą i pieprzem, - naczynie do zapiekania posmarować olejem i posypać pozostałymi mielonymi orzechami, przełożyć masę, wyrównać i zapiekać przez 30 minut. Przed podaniem wystudzić. Zrobiłam to zdecydowanie za niskie. Poza tym nie wiem, dlaczego (czy może tak miało być) była duża różnica między skórką, twardą i chrupiącą, a miękkim środkiem. Może powinnam piec nieco dłużej, za to przykryte, żeby skórka tak szybko nie twardniała. Smak ciekawy, ale na przyszłość dodam zdecydowanie więcej grzybów, bo teraz ich smak zniknął w wyrazistym dość smaku soczewicy i orzechów. Może oprócz grzybów suszonych dołożę świeżych. W każdym razie na pewno jeszcze do tego przepisu wrócę. Aha, na blogu autorka pisze, ze można to danie podawać z ziemniakami albo ryżem. Moim zdaniem nie, zdecydowanie nie pasują do tego żadne takie. Jedynie jakaś jarzyna, sos grzybowy, ale już nie ziemniaki czy ryż. [URL="http://www.jadlonomia.com/2014/04/grzybowa-pieczen-z-soczewicy-i-orzechow.html#more"]Źródło[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej, orzechów i grzybów *
Bottom