- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
1 pełną szklankę soczewicy zielonej ( szklanka 250 ml)
3-3,5 szklanki wody
ok. 30 dag pieczarek
1 śr. cebula
2 szklanki płatków owsianych
sól ( dałam 2 albo 3 łyżeczki, nie pamiętam dokładnie
ale wyszło jak dla mnie trochę mało słone, dać więc do smaku
)
świeżo mielony czarny pieprz ( dałam 1 płaską łyżeczkę)
1/2 gałki muszkatołowej (świeżo startej)-następnym razem dam mniej, bo mi jednak bardziej przeszkadza niż w pasztecie mięsnym a ja za gałką nie przepadam.
z przypraw ziołowych dałam:
majeranek
cząber
zioła prowansalskie
ale pewnie można dać do smaku jakie się lubi.
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości-nie odlewać wody!- gotowałam ok 40 minut.
pieczarki drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć lekko cebulę, dołożyć pieczarki i przesmażyć aż nadmiar powstałego soku odparuje ( ale bez przesady). Połączyć z ugotowaną soczewicą, zmiksować blenderem, dodać przyprawy. Płatki owsiane trochę rozdrobnić blenderem czy w malakserze, dodać do masy z soczewicy, wymieszać. Wlać do formy keksowej wytłuszczonej i wysypanej płatkami, otrębami czy czym kto chce. Piec ok./ 45 minut w temp. 200 stopni.

3-3,5 szklanki wody
ok. 30 dag pieczarek
1 śr. cebula
2 szklanki płatków owsianych
sól ( dałam 2 albo 3 łyżeczki, nie pamiętam dokładnie


świeżo mielony czarny pieprz ( dałam 1 płaską łyżeczkę)
1/2 gałki muszkatołowej (świeżo startej)-następnym razem dam mniej, bo mi jednak bardziej przeszkadza niż w pasztecie mięsnym a ja za gałką nie przepadam.
z przypraw ziołowych dałam:
majeranek
cząber
zioła prowansalskie
ale pewnie można dać do smaku jakie się lubi.
Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości-nie odlewać wody!- gotowałam ok 40 minut.
pieczarki drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć lekko cebulę, dołożyć pieczarki i przesmażyć aż nadmiar powstałego soku odparuje ( ale bez przesady). Połączyć z ugotowaną soczewicą, zmiksować blenderem, dodać przyprawy. Płatki owsiane trochę rozdrobnić blenderem czy w malakserze, dodać do masy z soczewicy, wymieszać. Wlać do formy keksowej wytłuszczonej i wysypanej płatkami, otrębami czy czym kto chce. Piec ok./ 45 minut w temp. 200 stopni.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: