pasztet z soczewicy

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
1 pełną szklankę soczewicy zielonej ( szklanka 250 ml)
3-3,5 szklanki wody
ok. 30 dag pieczarek
1 śr. cebula
2 szklanki płatków owsianych
sól ( dałam 2 albo 3 łyżeczki, nie pamiętam dokładnie
icon_redface.gif
ale wyszło jak dla mnie trochę mało słone, dać więc do smaku
icon_wink.gif
)
świeżo mielony czarny pieprz ( dałam 1 płaską łyżeczkę)
1/2 gałki muszkatołowej (świeżo startej)-następnym razem dam mniej, bo mi jednak bardziej przeszkadza niż w pasztecie mięsnym a ja za gałką nie przepadam.

z przypraw ziołowych dałam:
majeranek
cząber
zioła prowansalskie

ale pewnie można dać do smaku jakie się lubi.

Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości-nie odlewać wody!- gotowałam ok 40 minut.
pieczarki drobno pokroić albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć lekko cebulę, dołożyć pieczarki i przesmażyć aż nadmiar powstałego soku odparuje ( ale bez przesady). Połączyć z ugotowaną soczewicą, zmiksować blenderem, dodać przyprawy. Płatki owsiane trochę rozdrobnić blenderem czy w malakserze, dodać do masy z soczewicy, wymieszać. Wlać do formy keksowej wytłuszczonej i wysypanej płatkami, otrębami czy czym kto chce. Piec ok./ 45 minut w temp. 200 stopni.

pasztet_z_soczewicy_011.jpg
 

Załączniki

  • pasztet_z_soczewicy_011.jpg
    pasztet_z_soczewicy_011.jpg
    56.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy