Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pate z kurzych wątróbek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 573092" data-attributes="member: 422"><p>Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Francja'</p><p></p><p>1/2 kilo wątróbek drobiowych</p><p>175 g masła</p><p>1/2 łyżli oleju</p><p>2 drobno posiekane dymki</p><p>2 drobno posiekane ząbki czosnku</p><p>2 1/2 łyżki madery lub brandy</p><p>2 łyżki śmietany kremówki</p><p>1 łyżeczka suszonego tymianku</p><p>1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego</p><p>sól i pieprz</p><p>do przybrania natka pietruszki</p><p></p><p></p><p>Na 30 g masła podsmażyć wątróbki do chwili, gdy zbrązowieją, ale w środku pozostaną różowe.</p><p></p><p>Wątróbki i sos przełożyć do robota.</p><p></p><p>Na patelni na 30 g masła i na oleju podsmażyć cebulę i czosnek (około 2-3 min.)</p><p></p><p>Dodać maderę, śmietanę, przyprawy, wymieszać. Dodać to do wątróbek razem z resztą masła i zmiksowac na gładką masę. Przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce.</p><p></p><p></p><p></p><p>W książce wyczytałam, że we francuskich bistrach to pate podawane jest z korniszonami, bagietką i masłem i że dobrze do niego pasuje marmolada cebulowa, sałatki lub opiekane brioszki.</p><p></p><p></p><p>Kiedy robiłam tę pastę, nie dodałam śmietanki, bo pasta była już bardzo wilgotna (dodawałam składniki po kolei do miksującej się wątróbki w obawie, że może być za rzadkie), ale może wątróbki za dużo soku puściły, co jest moją winą, bo po umyciu nie osuszyłam ich porządnie. Pate wyszło w miarę, dla mnie było zbyt wytrawne, ale moi znajomi zajadali się tym i bardzo chwalili, więc być może po prostu nie trafiło to w mój smak. Będę to robić jeszcze raz, tym razem pokombinuję z inymi przyprawami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 573092, member: 422"] Przepis pochodzi z książki 'Smaki świata - Francja' 1/2 kilo wątróbek drobiowych 175 g masła 1/2 łyżli oleju 2 drobno posiekane dymki 2 drobno posiekane ząbki czosnku 2 1/2 łyżki madery lub brandy 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego sól i pieprz do przybrania natka pietruszki Na 30 g masła podsmażyć wątróbki do chwili, gdy zbrązowieją, ale w środku pozostaną różowe. Wątróbki i sos przełożyć do robota. Na patelni na 30 g masła i na oleju podsmażyć cebulę i czosnek (około 2-3 min.) Dodać maderę, śmietanę, przyprawy, wymieszać. Dodać to do wątróbek razem z resztą masła i zmiksowac na gładką masę. Przełożyć do naczynia i schłodzić w lodówce. W książce wyczytałam, że we francuskich bistrach to pate podawane jest z korniszonami, bagietką i masłem i że dobrze do niego pasuje marmolada cebulowa, sałatki lub opiekane brioszki. Kiedy robiłam tę pastę, nie dodałam śmietanki, bo pasta była już bardzo wilgotna (dodawałam składniki po kolei do miksującej się wątróbki w obawie, że może być za rzadkie), ale może wątróbki za dużo soku puściły, co jest moją winą, bo po umyciu nie osuszyłam ich porządnie. Pate wyszło w miarę, dla mnie było zbyt wytrawne, ale moi znajomi zajadali się tym i bardzo chwalili, więc być może po prostu nie trafiło to w mój smak. Będę to robić jeszcze raz, tym razem pokombinuję z inymi przyprawami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pate z kurzych wątróbek
Bottom