Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Patykowy chlebek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 1267440" data-attributes="member: 9634"><p>Patykowy chlebek znaleziony w <a href="http://biokurier.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1429&Itemid=91" target="_blank">książeczce o ekologii</a></p><p></p><p>Przygotuj 1 kg mąki razowej pszennej lub żytniej, ok. 1 litra wody,</p><p>trochę soli i kulkę drożdży wielkości orzecha włoskiego. </p><p>Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszaj</p><p>dokładnie. Wysyp mąkę na stół, zrób w niej małe zagłębienie, wlej</p><p>rozpuszczone drożdże. Odczekaj ok. pół godziny, żeby drożdże</p><p>zaczęły pracować. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto.</p><p>Następnie odłóż je na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aby urosło.</p><p></p><p>Po tym czasie odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich cienkie placki i owijaj na końcu </p><p>wcześniej przygotowanych patyków. </p><p>Ciasto opiekaj nad ogniskiem lub grillem aż się zarumieni. </p><p>Takie ogniskowe chlebki są pyszne zarówno z dżemem jak i z dipem czosnkowym.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 1267440, member: 9634"] Patykowy chlebek znaleziony w [URL="http://biokurier.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1429&Itemid=91"]książeczce o ekologii[/URL] Przygotuj 1 kg mąki razowej pszennej lub żytniej, ok. 1 litra wody, trochę soli i kulkę drożdży wielkości orzecha włoskiego. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, wymieszaj dokładnie. Wysyp mąkę na stół, zrób w niej małe zagłębienie, wlej rozpuszczone drożdże. Odczekaj ok. pół godziny, żeby drożdże zaczęły pracować. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Następnie odłóż je na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aby urosło. Po tym czasie odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich cienkie placki i owijaj na końcu wcześniej przygotowanych patyków. Ciasto opiekaj nad ogniskiem lub grillem aż się zarumieni. Takie ogniskowe chlebki są pyszne zarówno z dżemem jak i z dipem czosnkowym. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Patykowy chlebek
Top
Bottom