- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Nazwę wymyślił kiedyś Giezik:
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...2793&a=26672793
a ja dzisiaj w końcu wypróbowałam swoją wersję
Sposób przygotowania -jak sama nazwa wskazuje- taki sam jak przy
risotto.Czyli potrzebujemy(na 3-4 porcje):
-pęczak ok.25 dkg-opłukałam zimną wodą ale nie jest to konieczne
-masło 2 łyżki
-cebulę pokrojoną w kostkę
-kiełbasę suchą-myśliwska w tym wypadku-pokrojoną w kostkę
-ząbek czosnku przekrojony na pół
-wino białe 1/2 szklanki(nie użyłam bo nie miałam
)
-bulion gorący ok.1 litra albo i trochę więcej
-2 suszone grzybki
-tymianek suszony 1 łyżeczka
-sól,pieprz
Masło rozgrzewamy w głębokiej patelni lub rondlu i podsmażamy na nim cebulę i
czosnek,dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy,wsypujemy pęczak i smazymy dalej
parę chwil,wlewamy wino(albo i nie jak nie mamy wina
)i
odparowujemy,dolewamy trochę bulionu,wsypujemy przyprawy i dodajemy grzybki i
gotujemy na wolnym ogniu dolewając co parę minut bulion-trwa to trochę dłużej
niż przy risotto bo ok.30-35 minut.Kiedy pęczak jest już dostatecznie miękki
(ale nie rozgotowany!)przerywamy gotowanie,dodajemy trochę masła i odstawiamy
na chwilę.I już
Opcjonalnie można dodać ser,niekoniecznie parmezan
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=7...2793&a=26672793
a ja dzisiaj w końcu wypróbowałam swoją wersję

Sposób przygotowania -jak sama nazwa wskazuje- taki sam jak przy
risotto.Czyli potrzebujemy(na 3-4 porcje):
-pęczak ok.25 dkg-opłukałam zimną wodą ale nie jest to konieczne
-masło 2 łyżki
-cebulę pokrojoną w kostkę
-kiełbasę suchą-myśliwska w tym wypadku-pokrojoną w kostkę
-ząbek czosnku przekrojony na pół
-wino białe 1/2 szklanki(nie użyłam bo nie miałam
-bulion gorący ok.1 litra albo i trochę więcej
-2 suszone grzybki
-tymianek suszony 1 łyżeczka
-sól,pieprz
Masło rozgrzewamy w głębokiej patelni lub rondlu i podsmażamy na nim cebulę i
czosnek,dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy,wsypujemy pęczak i smazymy dalej
parę chwil,wlewamy wino(albo i nie jak nie mamy wina
odparowujemy,dolewamy trochę bulionu,wsypujemy przyprawy i dodajemy grzybki i
gotujemy na wolnym ogniu dolewając co parę minut bulion-trwa to trochę dłużej
niż przy risotto bo ok.30-35 minut.Kiedy pęczak jest już dostatecznie miękki
(ale nie rozgotowany!)przerywamy gotowanie,dodajemy trochę masła i odstawiamy
na chwilę.I już

Opcjonalnie można dodać ser,niekoniecznie parmezan
