Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Pełnoziarniste racuszki twarogowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Piadina" data-source="post: 960442" data-attributes="member: 14212"><p><strong>PEŁNOZIARNISTE RACUSZKI TWAROGOWE</strong></p><p></p><p><strong>4 dag drożdży</strong></p><p><strong>3 łyżki mleka</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>50 dag mąki pszennej razowej lub graham</strong></p><p><strong>1,5 łyżeczki soli</strong></p><p><strong>50 dag chudego twarogu</strong></p><p><strong>150-170 ml chudego mleka</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2 łyżki oliwy do posmarowania ciasta i miski</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>do posmarowania racuszków:</strong></p><p><strong>2 żółtka</strong></p><p><strong>4 łyżki chudego jogurtu</strong></p><p></p><p>Na początek wyjąć twaróg i zagrzać do temp. pokojowej.</p><p>Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić w cieple na 15 min, aby ruszyły.</p><p>Podgrzać mąkę, wymieszać z solą, włożyć twaróg i rozkruszyć go (najlepiej palcami) mieszając z mąką. Nie zagniatać.</p><p>Wlać ciepłe mleko i rozczynione drożdże, zagnieść wszystko razem - jeśli ciasto będzie zbyt twarde, koniecznie dodać (po trochu) więcej ciepłego mleka - nie ciasto nie może być zbyt zbite. Wyrabiać 15-20 minut. Miskę i kulę ciasta wysmarować oliwą, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.</p><p></p><p>Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 16 porcji. Uformować kule. Na 2 blachach rozłożyć trzykrotnie złożony papier do pieczenia, ułożyć racuszki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (15-20 min.). Nagrzać piekarnik do 180°C. W miseczce rozmieszać ogrzany jogurt i żółtka. Wyrośnięte racuszki posmarować polewą i włożyć do naparowanego piekarnika na 15-20 min.</p><p>Ja mam beznadziejny piekarnik, więc stosuję taką metodę: wkładam obie blachy i co 5 minut zamieniam miejscami góra-dół obracając jednocześnie każą blachę przód-tył. Ponadto po pięciu i dziesięciu minutach spryskuję lekko racuszki wodą.</p><p>Upieczone racuszki powinny być sprężyste i lekko zarumienione z wierzchu. Uważać, żeby nie przepiec, bo będą za suche.</p><p>Można mrozić.</p><p>Najlepsze są na ciepło lub odgrzane.</p><p>Smacznego!</p><p></p><p>UWAGA: </p><p>- w I fazie Metody Montignac zrezygnuj z żółtka</p><p>- w II fazie MM możesz pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka (3-4) łyżek oliwy</p><p></p><p><em><span style="font-size: 26px">inspiracją do racuszków był przepis na bułeczki serowo-jogurtowe z książki &quot;Domowe wypieki&quot; wyd. Olesiejuk</span></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Piadina, post: 960442, member: 14212"] [B]PEŁNOZIARNISTE RACUSZKI TWAROGOWE[/B] [B]4 dag drożdży 3 łyżki mleka 50 dag mąki pszennej razowej lub graham 1,5 łyżeczki soli 50 dag chudego twarogu 150-170 ml chudego mleka 2 łyżki oliwy do posmarowania ciasta i miski do posmarowania racuszków: 2 żółtka 4 łyżki chudego jogurtu[/B] Na początek wyjąć twaróg i zagrzać do temp. pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić w cieple na 15 min, aby ruszyły. Podgrzać mąkę, wymieszać z solą, włożyć twaróg i rozkruszyć go (najlepiej palcami) mieszając z mąką. Nie zagniatać. Wlać ciepłe mleko i rozczynione drożdże, zagnieść wszystko razem - jeśli ciasto będzie zbyt twarde, koniecznie dodać (po trochu) więcej ciepłego mleka - nie ciasto nie może być zbyt zbite. Wyrabiać 15-20 minut. Miskę i kulę ciasta wysmarować oliwą, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę i podzielić na 16 porcji. Uformować kule. Na 2 blachach rozłożyć trzykrotnie złożony papier do pieczenia, ułożyć racuszki, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia (15-20 min.). Nagrzać piekarnik do 180°C. W miseczce rozmieszać ogrzany jogurt i żółtka. Wyrośnięte racuszki posmarować polewą i włożyć do naparowanego piekarnika na 15-20 min. Ja mam beznadziejny piekarnik, więc stosuję taką metodę: wkładam obie blachy i co 5 minut zamieniam miejscami góra-dół obracając jednocześnie każą blachę przód-tył. Ponadto po pięciu i dziesięciu minutach spryskuję lekko racuszki wodą. Upieczone racuszki powinny być sprężyste i lekko zarumienione z wierzchu. Uważać, żeby nie przepiec, bo będą za suche. Można mrozić. Najlepsze są na ciepło lub odgrzane. Smacznego! UWAGA: - w I fazie Metody Montignac zrezygnuj z żółtka - w II fazie MM możesz pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka (3-4) łyżek oliwy [I][SIZE=8]inspiracją do racuszków był przepis na bułeczki serowo-jogurtowe z książki "Domowe wypieki" wyd. Olesiejuk[/SIZE][/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Diety z różnych stron świata
Pełnoziarniste racuszki twarogowe
Top
Bottom