- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Penne w sosie z pięciu serów
500 g makaronu penne
40 g sera Parmigiano Reggiano,
40 g sera Fontina,
40 g sera Provolone,
40 g sera Montasio,
40 g sera Ementaler,
80 g masła,
drobno posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz.
Sery drobno kroimy i mieszamy. Gotujemy „al dente" 500 g penne i dokładnie odsączamy. Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma łyżkami gotującej się wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dobrze mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.
wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
500 g makaronu penne
40 g sera Parmigiano Reggiano,
40 g sera Fontina,
40 g sera Provolone,
40 g sera Montasio,
40 g sera Ementaler,
80 g masła,
drobno posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz.
Sery drobno kroimy i mieszamy. Gotujemy „al dente" 500 g penne i dokładnie odsączamy. Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma łyżkami gotującej się wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dobrze mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.
wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego