Penne ai cinque formaggi

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Penne w sosie z pięciu serów

500 g makaronu penne
40 g sera Parmigiano Reggiano,
40 g sera Fontina,
40 g sera Provolone,
40 g sera Montasio,
40 g sera Ementaler,
80 g masła,
drobno posiekana natka pietruszki,
sól, pieprz.

Sery drobno kroimy i mieszamy. Gotujemy „al dente" 500 g penne i dokładnie odsączamy. Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma łyżkami gotującej się wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Dobrze mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.


wg. ICE Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy