Penne pesto z brokułamu i orzechami nerkowymi

krowa

Member
Lip 21, 2010
2
0
0
Wyszło mi wyśmienite więc muszę się w końcu pochwalić
icon_smile.gif


Potrzebne nam będą:
1 mała cukinia pokrojona w półokręgi
około pół główki brokuła podzielonego na różyczki
200 g makaronu penne
pół szklanki orzechów nerkowych

A na pesto:
ŚWIEŻA bazylia - dość duży pęczek a właściwie cała doniczka
5 orzeszków nerkowych (w oryginalnym pesto używa się piniowych)
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Zacznijmy od podprażenia orzechów. Pół szklanki nerkowców wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła lub oleju. Prażymy, aż zrobią się lekko brązowe i aromatyczne.
Wstawiamy wodę na makaron. Jak zacznie się gotować, wrzucamy łyżeczkę soli i makaron penne.
Teraz przejdźmy do podduszenia warzyw. Na patelnię lejemy około 2 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cukinię i brokuła oraz odrobinę soli. Warzywa dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, dosyć często mieszając.
Warzywa się duszą - my zróbmy sos! A robimy go tak: 5 łyżek oliwy, duużo bazylii, orzeszki oraz szczyptę soli i pieprzu miksujemy. Do oryginalnego pesto dodaje się parmezan, który my pomijamy a i tak będzie pysznie.
Ugotowany makaron wrzucamy do warzyw, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i po 2 mniej więcej minutach dodajemy sos pesto.
WAŻNE: po dodaniu pesto, nie podgrzewamy już dania. Podgrzana oliwa traci swoje cenne właściwości a bazylia często robi się gorzka.


http://wyszukanysmak.blogspot.com/2011/10/zielono-mi.html
pesto1.jpg


 

Załączniki

  • pesto1.jpg
    pesto1.jpg
    283.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy