Penne z cytrynową cukinią i ziołową ricottą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
400 g makaronu
2 średnie cukinie
2 małe ząbki czosnku ..lub 1 duży J
100 g sera ricotta
Pół pęczka bazylii
Garść świeżej natki
Skórka i sok z 1 cytryny
Chlust białego wina
Nieco startego parmezanu (dla tych co to nie walczą z cholesterolem może być nieco więcej niż nieco ;) )
Sól
Pieprz
Oliwa – ze 2 łyżki, nie więcej
Obie cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany czosnek, przesmażyć. Zdjąć z patelni.
Wrzucić 3/4cukinii, poddusić.
Z cytryny obetrzeć skórkę, sok wycisnąć.
Połowę soku wlać na patelnię razem z chlustem ;) wina. Poddusić parę minut.
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Zmiksować:
Ricottę
Bazylię,
Natkę
Sól, pieprz
Resztę soku z cytryny.
Wlać 2 – 3 łyżki wody spod gotującego się makaronu
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z podduszoną cukinią. Wlać sos serowy, wsypać parmezan i dodać resztę cukinii (surowej). Ew. doprawić raz jeszcze solą i pieprzem
Wymieszać i zajadać
422687_306133059454333_100001729246029_856516_1201163390_n.jpg
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Robiłam wczoraj na obiad prawie identyczne danie
icon_smile.gif
.
Użyłam penne pełnoziarniste, cukinie pokroiłam w półplasterki i dałam natkę ze szczypiorkiem, bez bazylii. Pycha.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy