- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
400 g makaronu
2 średnie cukinie
2 małe ząbki czosnku ..lub 1 duży J
100 g sera ricotta
Pół pęczka bazylii
Garść świeżej natki
Skórka i sok z 1 cytryny
Chlust białego wina
Nieco startego parmezanu (dla tych co to nie walczą z cholesterolem może być nieco więcej niż nieco
)
Sól
Pieprz
Oliwa – ze 2 łyżki, nie więcej
Obie cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany czosnek, przesmażyć. Zdjąć z patelni.
Wrzucić 3/4cukinii, poddusić.
Z cytryny obetrzeć skórkę, sok wycisnąć.
Połowę soku wlać na patelnię razem z chlustem
wina. Poddusić parę minut.
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Zmiksować:
Ricottę
Bazylię,
Natkę
Sól, pieprz
Resztę soku z cytryny.
Wlać 2 – 3 łyżki wody spod gotującego się makaronu
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z podduszoną cukinią. Wlać sos serowy, wsypać parmezan i dodać resztę cukinii (surowej). Ew. doprawić raz jeszcze solą i pieprzem
Wymieszać i zajadać
2 średnie cukinie
2 małe ząbki czosnku ..lub 1 duży J
100 g sera ricotta
Pół pęczka bazylii
Garść świeżej natki
Skórka i sok z 1 cytryny
Chlust białego wina
Nieco startego parmezanu (dla tych co to nie walczą z cholesterolem może być nieco więcej niż nieco
Sól
Pieprz
Oliwa – ze 2 łyżki, nie więcej
Obie cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany czosnek, przesmażyć. Zdjąć z patelni.
Wrzucić 3/4cukinii, poddusić.
Z cytryny obetrzeć skórkę, sok wycisnąć.
Połowę soku wlać na patelnię razem z chlustem
Makaron gotować w osolonej wodzie.
Zmiksować:
Ricottę
Bazylię,
Natkę
Sól, pieprz
Resztę soku z cytryny.
Wlać 2 – 3 łyżki wody spod gotującego się makaronu
Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z podduszoną cukinią. Wlać sos serowy, wsypać parmezan i dodać resztę cukinii (surowej). Ew. doprawić raz jeszcze solą i pieprzem
Wymieszać i zajadać
