Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Penne z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1297688" data-attributes="member: 10341"><p>Sadząc po tytule, powinnam zamieścić to danie w kuchni włoskiej, ale znalazłam je w &quot;Hiszpańskich przysmakach&quot; w Biblioteczce poradnika domowego. Zakwalifikowane jako wegetariańskie. Nie będę więc odbierała Hiszpanom tego przysmaku, tym bardziej, że z apetytem zjadłam je na dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób, choć dla siebie zrobiłam z mniejszej porcji.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>40 dkg makaronu penne</p><p>- oliwa</p><p>- 3 ząbki czosnku</p><p>- papryczka chili bez pestek (wzięłam zieloną dla kontrastu, choć wolę czerwone)</p><p>- garść czarnych oliwek (wzięłam dwie, bo lubię)</p><p>- słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie</p><p>- pęczek bazylii</p><p>- twardy ostry ser (wzięłam pecorino)</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni popdsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane chili bez pestek. Dodajemy oliwki i 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiając w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy makaron z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym serem. Można użyć innego twardego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ktoś lubi, może dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Nie miałam i nie dałam. I tak było pyszne. Jak najbardziej pasują do tego sałaty z sosami vinaigrette.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1297688, member: 10341"] Sadząc po tytule, powinnam zamieścić to danie w kuchni włoskiej, ale znalazłam je w "Hiszpańskich przysmakach" w Biblioteczce poradnika domowego. Zakwalifikowane jako wegetariańskie. Nie będę więc odbierała Hiszpanom tego przysmaku, tym bardziej, że z apetytem zjadłam je na dzisiejszy obiad. Podaję proporcje dla 4 osób, choć dla siebie zrobiłam z mniejszej porcji. [B]Składniki - [/B]40 dkg makaronu penne - oliwa - 3 ząbki czosnku - papryczka chili bez pestek (wzięłam zieloną dla kontrastu, choć wolę czerwone) - garść czarnych oliwek (wzięłam dwie, bo lubię) - słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie - pęczek bazylii - twardy ostry ser (wzięłam pecorino) - sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni popdsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane chili bez pestek. Dodajemy oliwki i 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiając w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy makaron z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym serem. Można użyć innego twardego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ktoś lubi, może dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Nie miałam i nie dałam. I tak było pyszne. Jak najbardziej pasują do tego sałaty z sosami vinaigrette. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Penne z czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami
Bottom