Przepis pochodzi z moich "przedwegetariańskich" czasów i zawsze robił furorę wśród gości.
Penne z krewetkami w ostrym sosie
1/4 kubka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub kimnku, ale wtedy dodać połowę)
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3/4 kubka pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki
1/3 kubka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Makaron penne na 3-4 osoby
0,4 kg średnich obranych krewetek
W garnku zmieszać oliwę z sokiem cytrynowym, dodać przyprawy, wrzucić pomidory i podgrzać. Nie gotować!
Ugotować makaron. Na minutę, półtorej przed odlaniem makaronu wrzucić do garnka krewetki. Odcedzić. Wrzucić do miski, zalać sosem i posypać siekaną kolendrą. Od razu podawać.
Można go również podawać w wariancie wegetraiańskim (zamiast krewetek - cuknia, bakłażan itp.)
Penne z krewetkami w ostrym sosie
1/4 kubka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (lub kimnku, ale wtedy dodać połowę)
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3/4 kubka pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki
1/3 kubka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Makaron penne na 3-4 osoby
0,4 kg średnich obranych krewetek
W garnku zmieszać oliwę z sokiem cytrynowym, dodać przyprawy, wrzucić pomidory i podgrzać. Nie gotować!
Ugotować makaron. Na minutę, półtorej przed odlaniem makaronu wrzucić do garnka krewetki. Odcedzić. Wrzucić do miski, zalać sosem i posypać siekaną kolendrą. Od razu podawać.
Można go również podawać w wariancie wegetraiańskim (zamiast krewetek - cuknia, bakłażan itp.)