- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis pani Ireny Gumowskiej z 1988r.
Około 1i1/2-2kg kabaczka obrać ze skórki(lub cukini, dyni, nawet ogórków), usunąć gniazdo nasienne. Pokrajać w kostkę.Kilka dużych cebul (lub 75dag) obrać, pokrajać, udusić na połowie do 3/4 szklanki oleju
(sojowy, słonecznikowy).Dodać 1kg obranych ze skórki pomidorów, ok. pół kg obranej i pokrojonej papryki, kilka posiekanych ząbków czosnku, a do tego wszystkiego na koniec przygotowane kostki kabaczka(lub inne).
Dusić wszystko aż dobrze zmięknie i przyprawić do smaku: papryką w proszku, jarzynką, ewentualnie glutaminianem sodu(ja tego nie używam).Można dodać rozmaite przyprawy, jakie kto ma np.troszkę imbiru, tartej gałki, oregano, cząbru, majeranku i co kto lubi.Potrawa tylko na tym zyskuje.
Gotową peperonatę, gorącą, wkłada się do gorących słoików-twistów, ale dla pewności jeszcze pasteryzuje, jak zwykle 10-20 min. w temp. ok.85st.C.
Mając gotową peperonatę- mamy nieomal gotowy obiad czy kolację.Tylko się podgrzewa, wkroi trochę kiełbasy czy resztek pieczeni lub ugotowanych parówek, do tego ziemniaki, ryż, makaron lub kasza i ... gotowe!Warto sobie zrobić sporo słoików.
Nic dodać ,nic ująć.
Moje uwagi: przeważnie robię z cukini i dodaję ją do duszenia , w kolejności po cebuli.Soli i pieprzu dodaję do smaku.Pycha.Polecam.
Składniki:
1i1/2-2kg kabaczka lub:cukini, dyni, ogórków
ok.75dag cebuli
pół-3/4 szklanki oleju
1kg pomidorów
1/2kg papryki
przyprawy do smaku.
Około 1i1/2-2kg kabaczka obrać ze skórki(lub cukini, dyni, nawet ogórków), usunąć gniazdo nasienne. Pokrajać w kostkę.Kilka dużych cebul (lub 75dag) obrać, pokrajać, udusić na połowie do 3/4 szklanki oleju
(sojowy, słonecznikowy).Dodać 1kg obranych ze skórki pomidorów, ok. pół kg obranej i pokrojonej papryki, kilka posiekanych ząbków czosnku, a do tego wszystkiego na koniec przygotowane kostki kabaczka(lub inne).
Dusić wszystko aż dobrze zmięknie i przyprawić do smaku: papryką w proszku, jarzynką, ewentualnie glutaminianem sodu(ja tego nie używam).Można dodać rozmaite przyprawy, jakie kto ma np.troszkę imbiru, tartej gałki, oregano, cząbru, majeranku i co kto lubi.Potrawa tylko na tym zyskuje.
Gotową peperonatę, gorącą, wkłada się do gorących słoików-twistów, ale dla pewności jeszcze pasteryzuje, jak zwykle 10-20 min. w temp. ok.85st.C.
Mając gotową peperonatę- mamy nieomal gotowy obiad czy kolację.Tylko się podgrzewa, wkroi trochę kiełbasy czy resztek pieczeni lub ugotowanych parówek, do tego ziemniaki, ryż, makaron lub kasza i ... gotowe!Warto sobie zrobić sporo słoików.
Nic dodać ,nic ująć.
Moje uwagi: przeważnie robię z cukini i dodaję ją do duszenia , w kolejności po cebuli.Soli i pieprzu dodaję do smaku.Pycha.Polecam.
Składniki:
1i1/2-2kg kabaczka lub:cukini, dyni, ogórków
ok.75dag cebuli
pół-3/4 szklanki oleju
1kg pomidorów
1/2kg papryki
przyprawy do smaku.
Ostatnią edycję dokonał moderator: