Peperonata

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,955
2,884
113
Robiłam dzisiaj, właśnie pasteryzuję - mam 4 słoiki 0,9l. W najbliższym czasie na pewno dorobię jeszcze jedną taka porcję.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Mario-ja też robię na raty bo część zjadamy od razu. Na razie to był taki
mały eksperyment- z patisonami.
wink.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,955
2,884
113
Patisonów nie mam, więc zrobię tylko z cukinii, dzisiaj 1 słoik "poszedł" na kolację
lecker.gif
. Jutro będę dorabiać, bo mam jeszcze kilka szt.cuknii.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Tym razem miałam mało cukini, więc dodałam kilka ogórków pociętych, w półplasterki.
Dodatkowo wrzuciłam ok. 2 garście pokrojonej fasolki szparagowej i 1 startą marchew.
Pozostałe składniki bez zmian. Ta kombinacja okazała się równie dobra.
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Otwórz i spróbuj.
icon_biggrin.gif


Moja wyszła pyszna. Upiekłam paprykę, odfiletowałam pomidory, a cukinię bardzo krótko obsmażyłam na drugiej patelni, by była chrupiąca (uznałam, że i tak nieco zmięknie podczas pasteryzacji). Doprawiłam tylko solą i odrobiną tymianku, by nie zepsuć.
icon_smile.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Joanna @ 2 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1174496Otwórz i spróbuj.
icon_biggrin.gif


Moja wyszła pyszna. Upiekłam paprykę, odfiletowałam pomidory, a cukinię bardzo krótko obsmażyłam na drugiej patelni, by była chrupiąca (uznałam, że i tak nieco zmięknie podczas pasteryzacji). Doprawiłam tylko solą i odrobiną tymianku, by nie zepsuć.
icon_smile.gif
Fajny pomysł z tą papryką
lecker.gif

.agatka. @ 2 Sep 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1174603W niedzielę ze zrazami seniorki zjemy
icon_smile.gif
Mam nadzieję ze smakowało.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,955
2,884
113
Dzisiaj robiłam, była na kolację i wpakowałam do słoika, w najbliższym czasie zrobię do słoików, bez zapasów nie umiem żyć
dump.gif
.
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
I ja dziś zrobiłam zachęcona Waszymi zachwytami. Pyszne wyszło. Ale wiesz Marioanno czym mi to pachniało? Malizną, bo z tej ilości składników wyszły mi tylko dwa litrowe słoiki. A że słoiki stały już wyparzone, to musiałam te pysznosci zapasteryzować, choć prawdę mówiąc tak mi to smakowało, że miałam ochotę pożreć całość na miejscu zamist bawić się w zapasy na zimę. No i jutro muszę znowu wybrać się na bazar po warzywa i zrobić kolejną turę, tym razem może z kabaczkiem i z pieczarkami. Bo z pieczarkami też może być, prawda? I może tym razem dam więcej papryki niż kabaczka lub cukinii, bo taką podduszoną papryczkę lubię najbardziej. Bo chyba można dowolnie zmieniać proporcje?
Jeszcze raz stwierdzam - pyszności!!!!
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Wybacz Dorotko. Obecnie brakuje mi czasu. Z grzybami jeszcze nie robiłam, więc nie wiem
jaki będzie efekt - natomiast gramaturę składników można zmieniać w/g swoich upodobań.
Sama jestem ciekawa czy można połączyć z grzybami
gruebel_2.gif
Cieszę się, że Ci smakuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Mam nadzieję, że pieczarki nie zaszkodzą, bo przecież zarówno Łowicz, jak i inne firmy w swoich sosach do makaronów ma pieczarki.
gruebel_2.gif
Spróbuję, najwyżej sama to będę jadła.
fiesgrins.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,661
3
38
Zrobiłam w zeszłym roku i zrobiłam teraz. Z pieczarkami oczywiście, bo bardzo je lubię. Wyszła przepyszna. Tym razem przesadziłam z ilością składników i wyprodukowałam aż 9 litrowych słoików, a to na nasze skromne możliwości naprawdę dużo. Polecam wszystkim.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy