Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Peperonata
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mariaanna" data-source="post: 728065" data-attributes="member: 8029"><p>Przepis pani Ireny Gumowskiej z 1988r.</p><p></p><p></p><p>Około 1i1/2-2kg kabaczka obrać ze skórki(lub cukini, dyni, nawet ogórków), usunąć gniazdo nasienne. Pokrajać w kostkę.Kilka dużych cebul (lub 75dag) obrać, pokrajać, udusić na połowie do 3/4 szklanki oleju</p><p>(sojowy, słonecznikowy).Dodać 1kg obranych ze skórki pomidorów, ok. pół kg obranej i pokrojonej papryki, kilka posiekanych ząbków czosnku, a do tego wszystkiego na koniec przygotowane kostki kabaczka(lub inne).</p><p></p><p>Dusić wszystko aż dobrze zmięknie i przyprawić do smaku: papryką w proszku, jarzynką, ewentualnie glutaminianem sodu(ja tego nie używam).Można dodać rozmaite przyprawy, jakie kto ma np.troszkę imbiru, tartej gałki, oregano, cząbru, majeranku i co kto lubi.Potrawa tylko na tym zyskuje.</p><p></p><p>Gotową peperonatę, gorącą, wkłada się do gorących słoików-twistów, ale dla pewności jeszcze pasteryzuje, jak zwykle 10-20 min. w temp. ok.85st.C.</p><p></p><p>Mając gotową peperonatę- mamy nieomal gotowy obiad czy kolację.Tylko się podgrzewa, wkroi trochę kiełbasy czy resztek pieczeni lub ugotowanych parówek, do tego ziemniaki, ryż, makaron lub kasza i ... gotowe!Warto sobie zrobić sporo słoików.</p><p></p><p>Nic dodać ,nic ująć.</p><p>Moje uwagi: przeważnie robię z cukini i dodaję ją do duszenia , w kolejności po cebuli.Soli i pieprzu dodaję do smaku.Pycha.Polecam.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>1i1/2-2kg kabaczka lub:cukini, dyni, ogórków</p><p>ok.75dag cebuli</p><p>pół-3/4 szklanki oleju</p><p>1kg pomidorów</p><p>1/2kg papryki</p><p></p><p>przyprawy do smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mariaanna, post: 728065, member: 8029"] Przepis pani Ireny Gumowskiej z 1988r. Około 1i1/2-2kg kabaczka obrać ze skórki(lub cukini, dyni, nawet ogórków), usunąć gniazdo nasienne. Pokrajać w kostkę.Kilka dużych cebul (lub 75dag) obrać, pokrajać, udusić na połowie do 3/4 szklanki oleju (sojowy, słonecznikowy).Dodać 1kg obranych ze skórki pomidorów, ok. pół kg obranej i pokrojonej papryki, kilka posiekanych ząbków czosnku, a do tego wszystkiego na koniec przygotowane kostki kabaczka(lub inne). Dusić wszystko aż dobrze zmięknie i przyprawić do smaku: papryką w proszku, jarzynką, ewentualnie glutaminianem sodu(ja tego nie używam).Można dodać rozmaite przyprawy, jakie kto ma np.troszkę imbiru, tartej gałki, oregano, cząbru, majeranku i co kto lubi.Potrawa tylko na tym zyskuje. Gotową peperonatę, gorącą, wkłada się do gorących słoików-twistów, ale dla pewności jeszcze pasteryzuje, jak zwykle 10-20 min. w temp. ok.85st.C. Mając gotową peperonatę- mamy nieomal gotowy obiad czy kolację.Tylko się podgrzewa, wkroi trochę kiełbasy czy resztek pieczeni lub ugotowanych parówek, do tego ziemniaki, ryż, makaron lub kasza i ... gotowe!Warto sobie zrobić sporo słoików. Nic dodać ,nic ująć. Moje uwagi: przeważnie robię z cukini i dodaję ją do duszenia , w kolejności po cebuli.Soli i pieprzu dodaję do smaku.Pycha.Polecam. Składniki: 1i1/2-2kg kabaczka lub:cukini, dyni, ogórków ok.75dag cebuli pół-3/4 szklanki oleju 1kg pomidorów 1/2kg papryki przyprawy do smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Peperonata
Top
Bottom