Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pepparkakor czyli chrupiące szwedzkie pierniczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1597937" data-attributes="member: 1024"><p>Poczęstowana niedawno oryginalnym szwedzkim pepparkakorem, znowu mam ochotę na takie cienkie, chrupiące korzenne ciasteczka.</p><p>Piekłam już z przepisu <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16514&st=0" target="_blank">Dagmary</a>, teraz wypróbuję ten.</p><p>EDIT:</p><p>Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej orkiszowej i mąki żytniej, z dodatkiem złotego syropu i niewielkiej ilości miodku z mniszka.</p><p>Wyszło stosunkowo lepkie i wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu. IMO do takiej kompozycji mąk trzeba trochę zmniejszyć ilość śmietanki.</p><p>Najsmaczniejsze - cieniutko wałkowane i minutę dłużej pieczone. Następnym razem dam mniej kardamonu (choć i tak dałam go ciut mniej, niż w przepisie) bo dominuje w smaku - zastąpię go większą ilością imbiru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1597937, member: 1024"] Poczęstowana niedawno oryginalnym szwedzkim pepparkakorem, znowu mam ochotę na takie cienkie, chrupiące korzenne ciasteczka. Piekłam już z przepisu [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16514&st=0"]Dagmary[/URL], teraz wypróbuję ten. EDIT: Ciasto zrobiłam z mąki pełnoziarnistej orkiszowej i mąki żytniej, z dodatkiem złotego syropu i niewielkiej ilości miodku z mniszka. Wyszło stosunkowo lepkie i wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu. IMO do takiej kompozycji mąk trzeba trochę zmniejszyć ilość śmietanki. Najsmaczniejsze - cieniutko wałkowane i minutę dłużej pieczone. Następnym razem dam mniej kardamonu (choć i tak dałam go ciut mniej, niż w przepisie) bo dominuje w smaku - zastąpię go większą ilością imbiru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pepparkakor czyli chrupiące szwedzkie pierniczki
Top
Bottom