Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pepparkakor czyli chrupiące szwedzkie pierniczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 403076" data-attributes="member: 151"><p>Przepis oryginalny jest tu: <a href="http://annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html" target="_blank">http://annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html</a></p><p></p><p> Przy użyciu średniej wielkości foremek, ciasta wystarczy na 10 tuzinów pierniczków</p><p></p><p> <strong>Składniki:</strong></p><p></p><p> 2 łyżki cynamonu</p><p>1 łyżka imbiru</p><p>1 łyżka zmielonych goździków</p><p>1 łyżeczka kardamonu</p><p>1/2 łyżeczki ziela angielskiego</p><p>1 łyżeczka soli (pominąć jeśli używa się solonego masła)</p><p>1 łyżka sody</p><p></p><p>300 g niesolonego masła</p><p>250 zwykłego białego cukru</p><p>150 g brązowego cukru</p><p>1 małe jajko</p><p>skórką starta z jednej cytryny</p><p></p><p>300 ml złotego syropu (można zastąpić miodem, miodem sztucznym-dop. mój)</p><p>300 ml śmietany kremówki 30%</p><p>1100 g mąki</p><p></p><p><strong>Dzień pierwszy:</strong></p><p></p><p>Przesiać przyprawy i sodę do miski. Zmiksować masło z cukrami, dodać przyprawy i jajko. Dodać skórkę z cytryny, złoty syrop/miód, śmietanę i na końcu mąkę. Ciasto będzie dość klejące ale nie nalezy się tym martwić. Włozyć na noc do lodówki ale nie wkładać w misce, bo ciasto robi się bardzo twarde. Lepiej uformować ciasto w wałek lub plaskie kawałki, zawinąć w folię i wtedy chłodzić.</p><p></p><p><strong>Dzień drugi</strong></p><p></p><p>Nieduże kawałki ciasta wałkować na omączonej stolnicy, wycinać ciasteczka. </p><p>Piec w 180 stopniach przez 7-8 minut zależnie od wielkości. Pilnować bo łatwo się przypalają.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 403076, member: 151"] Przepis oryginalny jest tu: [URL="http://annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html"]http://annesfood.blogspot.com/2004/11/pepparkakor.html[/URL] Przy użyciu średniej wielkości foremek, ciasta wystarczy na 10 tuzinów pierniczków [B]Składniki:[/B] 2 łyżki cynamonu 1 łyżka imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1 łyżeczka soli (pominąć jeśli używa się solonego masła) 1 łyżka sody 300 g niesolonego masła 250 zwykłego białego cukru 150 g brązowego cukru 1 małe jajko skórką starta z jednej cytryny 300 ml złotego syropu (można zastąpić miodem, miodem sztucznym-dop. mój) 300 ml śmietany kremówki 30% 1100 g mąki [B]Dzień pierwszy:[/B] Przesiać przyprawy i sodę do miski. Zmiksować masło z cukrami, dodać przyprawy i jajko. Dodać skórkę z cytryny, złoty syrop/miód, śmietanę i na końcu mąkę. Ciasto będzie dość klejące ale nie nalezy się tym martwić. Włozyć na noc do lodówki ale nie wkładać w misce, bo ciasto robi się bardzo twarde. Lepiej uformować ciasto w wałek lub plaskie kawałki, zawinąć w folię i wtedy chłodzić. [B]Dzień drugi[/B] Nieduże kawałki ciasta wałkować na omączonej stolnicy, wycinać ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 7-8 minut zależnie od wielkości. Pilnować bo łatwo się przypalają. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pepparkakor czyli chrupiące szwedzkie pierniczki
Top
Bottom