Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Perliczka w winogronach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ortica" data-source="post: 698297" data-attributes="member: 2991"><p>Perliczka w winogronach</p><p></p><p>1 perliczka (o wadze około 1,2 kg)</p><p>wątróbka z perliczki</p><p>serce z perliczki</p><p>500 g jasnych winogron</p><p>100 g boczku w plastrach</p><p>30 g masła</p><p>brandy</p><p>gałązka rozmarynu</p><p>oliwa z oliwek Extra Vergine (ile trzeba)</p><p>sól i pieprz </p><p></p><p>Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 250 g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Sprawioną perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, i faszerujemy winogronami. Owijamy ptaka plastrami boczku i wiążemy sznurkiem kuchennym. Podgrzewamy w rondlu masło i oliwę i smażymy perliczkę, aż nabierze koloru, wlewamy brandy i odparowujemy. Drobno siekamy wątróbkę i serce wraz z igłami rozmarynu, przekładamy do rondla i wlewamy sok z winogron. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Po koniec gotowania usuwamy boczek i odstawiamy na później, perliczkę smażymy na mocnym ogniu do zrumienienia. Wyjmujemy perliczkę z rondla, kroimy na kawałki i polewamy sosem i pokrojonymi plastrami boczku, Podajemy ciepłe danie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ortica, post: 698297, member: 2991"] Perliczka w winogronach 1 perliczka (o wadze około 1,2 kg) wątróbka z perliczki serce z perliczki 500 g jasnych winogron 100 g boczku w plastrach 30 g masła brandy gałązka rozmarynu oliwa z oliwek Extra Vergine (ile trzeba) sól i pieprz Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 250 g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Sprawioną perliczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, i faszerujemy winogronami. Owijamy ptaka plastrami boczku i wiążemy sznurkiem kuchennym. Podgrzewamy w rondlu masło i oliwę i smażymy perliczkę, aż nabierze koloru, wlewamy brandy i odparowujemy. Drobno siekamy wątróbkę i serce wraz z igłami rozmarynu, przekładamy do rondla i wlewamy sok z winogron. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Po koniec gotowania usuwamy boczek i odstawiamy na później, perliczkę smażymy na mocnym ogniu do zrumienienia. Wyjmujemy perliczkę z rondla, kroimy na kawałki i polewamy sosem i pokrojonymi plastrami boczku, Podajemy ciepłe danie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Perliczka w winogronach
Top
Bottom