Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Pesto alla genovese
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 431130" data-attributes="member: 52"><p>PESTO ALLA GENOVESE</p><p></p><p>Przepis ze strony www.kucinare.it</p><p></p><p>Nie mam Thermomixa, ale czesto &quot;podgladam&quot; przepisy jego uzytkownikow. </p><p></p><p></p><p>80 listkow bazylii / bez &quot;nozek&quot; /</p><p>40 g parmigiano reggiano</p><p>40 g pecorino</p><p>30 g orzeszkow piniowych</p><p>150 g oliwy extravergine</p><p>1 zabek czosnku</p><p>sol wg uznania</p><p>- listki bazylii umyc i dokladnie wysuszyc</p><p>- zmiksowac w Thermomixie bazylie, ser parmigiano, ser pecorino, czosnek, orzeszki piniowe i sol / 7 sekund, szybkosc 7 /</p><p>- otworzyc dzbanek, zsunac pesto do dolu dzbanka, dodac oliwe</p><p>- wlaczyc jeszcze na 5 minut, szybkosc 7</p><p>- przelozyc pesto do sloika zamykanego hermetycznie, zalac cienka warstwa </p><p>oliwy i wstawic do lodowki</p><p>- przechowywac w lodowce do tygodnia</p><p></p><p>W Ligurii smak pesto lagodzi sie czasem dodajac 2-3 lyzki sera typu </p><p>twarogowego o smaku kwaskowym albo typu &#8220;robiola&#8221;. </p><p></p><p>Pesto mozna mrozic: starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto </p><p>nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /. </p><p>Niektorzy mroza razem z serem, inni sa absolutnie przeciwni mrozeniu. </p><p></p><p>Pesto nie powinno byc nigdy gotowane ani rozgrzewane. </p><p></p><p>Dodawanie do makaronu:</p><p>Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej </p><p>gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac </p><p>i podawac natychmiast. </p><p>Pesto mozna dodawac do makaronow typu: trofie, tagliatelle, lasagne, </p><p>cannelloni, farfalle, linguine, a takze jako sos do gnocchi.</p><p></p><p>Mozna je takze dodawac do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem </p><p>kasztanowej. </p><p></p><p>Glownym daniem z pesto jest makaron typu trofie z zielona fasolka szparagowa </p><p>i ziemniakami pokrojonymi w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej </p><p>pozniej wrzucony zostanie makaron /.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 431130, member: 52"] PESTO ALLA GENOVESE Przepis ze strony www.kucinare.it Nie mam Thermomixa, ale czesto "podgladam" przepisy jego uzytkownikow. 80 listkow bazylii / bez "nozek" / 40 g parmigiano reggiano 40 g pecorino 30 g orzeszkow piniowych 150 g oliwy extravergine 1 zabek czosnku sol wg uznania - listki bazylii umyc i dokladnie wysuszyc - zmiksowac w Thermomixie bazylie, ser parmigiano, ser pecorino, czosnek, orzeszki piniowe i sol / 7 sekund, szybkosc 7 / - otworzyc dzbanek, zsunac pesto do dolu dzbanka, dodac oliwe - wlaczyc jeszcze na 5 minut, szybkosc 7 - przelozyc pesto do sloika zamykanego hermetycznie, zalac cienka warstwa oliwy i wstawic do lodowki - przechowywac w lodowce do tygodnia W Ligurii smak pesto lagodzi sie czasem dodajac 2-3 lyzki sera typu twarogowego o smaku kwaskowym albo typu “robiola”. Pesto mozna mrozic: starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /. Niektorzy mroza razem z serem, inni sa absolutnie przeciwni mrozeniu. Pesto nie powinno byc nigdy gotowane ani rozgrzewane. Dodawanie do makaronu: Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac i podawac natychmiast. Pesto mozna dodawac do makaronow typu: trofie, tagliatelle, lasagne, cannelloni, farfalle, linguine, a takze jako sos do gnocchi. Mozna je takze dodawac do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem kasztanowej. Glownym daniem z pesto jest makaron typu trofie z zielona fasolka szparagowa i ziemniakami pokrojonymi w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej pozniej wrzucony zostanie makaron /. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Przepisy z thermomixa
Pesto alla genovese
Top
Bottom