pesto z czosnku niedźwiedziego

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Pesto z czosnku niedźwiedziego

DSC04919-361x540.jpg

Składniki na 5 niewielkich słoiczków:

* 4 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego*
* 100g startego parmezanu
* 70 g orzeszków pini (spokojnie można zastąpić słonecznikiem, ok 100g)
* ok.100 ml oliwy
* sól
DSC04879-361x540.jpg

Liście czosnku wypłukać, osuszyć i posiekać.

Posiekane liście wrzucić dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziemy się goryczy), odcedzić.
Zmiksować blenderem dodając starty parmezan, orzechy (lub słonecznik) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość doprawić solą. Przechowywać w lodówce.

DSC04915-361x540.jpg

DSC04927-361x540.jpg

Pesto to ma intensywny smak, więc jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Moje propozycje jego użycia:

* dodać kilka łyżeczek do sosu śmietanowego do makaronu
* posmarować nim piersi z kurczaka luk indyka, położyć suszone pomidory, zawinąć w roladki i dusić w sosie śmietanowo-winnym
* wymieszać z majonezem i podawać z jajkami
* dodać do masła, tworząc masełko czosnkowe idealne do grzanek
* dodać do jogurtu naturalnego tworząc pyszny dip do dań z grilla
* bezpośrednio na grzankę, kładąc na wierzch plasterek pomidora

* Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają delikatny czosnkowy zapach i są świetnym dodatkiem do wielu potraw

Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Ale żeś mi narobiła smaka, to musi świetne być. Czemóż ach czemóż czosnek w powszechnej sprzedaży dostępny jest tylko suszony...

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
anuc, warto poszukać- ja się bardzo zdziwiłam, gdy znalazłam go w przydomowym warzywniaku.
fiesgrins.gif

czosnek niedźwiedzi jest u mnie niemal na każdym targu.
icon_smile.gif

Siostro, na pewno zrobię, bo uwielbiam takie smaki, choć na pewno zmniejszę proporcje.
dam znać, jak wyszło, choć szczerze wątpię, żeby mi nie posmakowało..
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Tylko pozazdrościć czosnku w okolicznych lasach. U mnie dziko nie rośnie, ale jesienią posadziłam trochę kupionych na allegro cebulek na działce. Na razie zbiory mam skromne, na pesto nie wystarczą. Może za rok...
Zbieraczom przypominam, że z każdej roślinki wolno zerwać tylko jeden listek, bo drugi musi zostać, by zasilać cebulkę, inaczej zginie.

Siostro, jak długo można przechowywać takie domowe pesto?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
cry_1.gif
a ja ciagle nie mam czego wysiac

wiecej, czosnek niedzwiedzi mozna zbierac dopiero po 3 latach od wysiania. W Kanadzie, bylo go mnostwo, a teraz jest pod ochrona wlasnie ze wzgledu na niewlasciwie zbieranie. W Polsce rozumiem ze chroniony nie jest.

edit:

a jest

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Piekne pesto Siostro! Czosnek niedzwiedzi kocham absolutnie w kazdym wydaniu!
lecker.gif

Ker, w PL czosnek niedzwiedzi jest pod czesciowa ochrona, co oznacza ze mozna zbierac rosliny w odpowiednich rejonach lub po otrzymaniu odpowiedniego zezwolenia (wojewoda, lesniczy itd.); mam wiec nadzieje, ze osoby, ktore zbieraja go same o tym nie zapominaja
icon_wink.gif

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
Joanna, jeszcze nie wiem jak długo mozna trzymać, bo to eksperyment, ale zakładam, że z 2-3 tygodnie można, w końcu czosnek sparzony, oliwą zakonserwowany, włożony do wyparzonych słoików

Bea, widziałam u Ciebie na blogu też czosnek. żałuję, że nie zostawiłam sobie kilku liści, dodalabym do szparagów, które właśnie gotuję
icon_smile.gif

zezwolenie otrzymałam od osoby, do której ten fragment lasu należy, więc mam nadzieję, że nie wyrządziłam szkody przyrodzie ;)

vana, dzięki, moje rejony to Fabryczna, ale w sumie codziennie się gdzieś przemieszczam, więc dziękuję za namiary
anbetung.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Zamiast swiezych listkow mozezs tez wykorzystac pesto do risotto albo do szparagow
lecker.gif

PS. A przechowywac mozna dosyc dlugo, tak jak bazyliowe pesto, bez problemu.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy