- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki na 5 niewielkich słoiczków:
* 4 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego*
* 100g startego parmezanu
* 70 g orzeszków pini (spokojnie można zastąpić słonecznikiem, ok 100g)
* ok.100 ml oliwy
* sól
Liście czosnku wypłukać, osuszyć i posiekać.
Posiekane liście wrzucić dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziemy się goryczy), odcedzić.
Zmiksować blenderem dodając starty parmezan, orzechy (lub słonecznik) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość doprawić solą. Przechowywać w lodówce.
Pesto to ma intensywny smak, więc jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Moje propozycje jego użycia:
* dodać kilka łyżeczek do sosu śmietanowego do makaronu
* posmarować nim piersi z kurczaka luk indyka, położyć suszone pomidory, zawinąć w roladki i dusić w sosie śmietanowo-winnym
* wymieszać z majonezem i podawać z jajkami
* dodać do masła, tworząc masełko czosnkowe idealne do grzanek
* dodać do jogurtu naturalnego tworząc pyszny dip do dań z grilla
* bezpośrednio na grzankę, kładąc na wierzch plasterek pomidora
* Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają delikatny czosnkowy zapach i są świetnym dodatkiem do wielu potraw

Składniki na 5 niewielkich słoiczków:
* 4 szklanki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego*
* 100g startego parmezanu
* 70 g orzeszków pini (spokojnie można zastąpić słonecznikiem, ok 100g)
* ok.100 ml oliwy
* sól

Liście czosnku wypłukać, osuszyć i posiekać.
Posiekane liście wrzucić dosłownie na 1-2 minuty na wrzątek (w ten sposób pozbędziemy się goryczy), odcedzić.
Zmiksować blenderem dodając starty parmezan, orzechy (lub słonecznik) oraz wlewając oliwę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Całość doprawić solą. Przechowywać w lodówce.


Pesto to ma intensywny smak, więc jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Moje propozycje jego użycia:
* dodać kilka łyżeczek do sosu śmietanowego do makaronu
* posmarować nim piersi z kurczaka luk indyka, położyć suszone pomidory, zawinąć w roladki i dusić w sosie śmietanowo-winnym
* wymieszać z majonezem i podawać z jajkami
* dodać do masła, tworząc masełko czosnkowe idealne do grzanek
* dodać do jogurtu naturalnego tworząc pyszny dip do dań z grilla
* bezpośrednio na grzankę, kładąc na wierzch plasterek pomidora
* Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają delikatny czosnkowy zapach i są świetnym dodatkiem do wielu potraw
Ostatnią edycję dokonał moderator: