Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pesto z czosnku niedźwiedziego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1747258" data-attributes="member: 1293"><p><strong>Pesto z czosnku niedźwiedziego</strong></p><p></p><p>Jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie wielkiej ilości czosnku. Liście czosnku przygotowujemy do spożycia przez blanszowanie.</p><p></p><p>Zamiast nerkowca można użyć dowolnych orzechów – migdałów, włoskich, piniowych, a także można dodać nasion słonecznika lub dyni.</p><p></p><p>Dobry pęczek czosnku niedźwiedziego – ok.150 g</p><p></p><p>50 g prażonych orzechów nerkowca</p><p></p><p>50 g twardego sera</p><p></p><p>100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy</p><p></p><p>1 łyżka soku z cytryny lub do smaku</p><p></p><p>Sól</p><p></p><p>pieprz</p><p></p><p></p><p></p><p>1. Przygotuj garnek z wrzącą wodą, garnek lub miskę wody z lodem i duży durszlak.</p><p></p><p>2. Czosnek opłucz, dodaj do wrzącej wody, pozostaw na 40-45 sekund lub do momentu, gdy czosnek zmieni kolor na jasnozielony. (Jest to ważne, ponieważ dłużej trzymane we wrzątku liście po prostu kipią i zmieniają się z ładnej zieleni w ciemną masę). Za pomocą durszlaka wyjmij czosnek i zanurz go w wodzie z lodem. Po 1-1,5 min. połóż liście na ręczniku papierowym i osusz.</p><p></p><p>3. Do malaksera dodaj odciśnięty czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj do połączenia.</p><p></p><p>4. Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zachować pesto dłużej, nie napełniaj słoika do końca, zostaw miejsce na warstwę oleju o grubości około 0,7-1 cm. Pesto zalane olejem można przechowywać w lodówce dłużej – do 3 miesięcy.</p><p></p><p>5. Pesto można zamrozić – włóż pesto do naczynia do robienia kostek lodu lub woreczka plastykowego. W przypadku woreczka nie napełniaj go mocno, tylko wyłóż tak, by powstał płaski woreczek. Usuń powietrze z woreczka, szczelnie zamknij, ułóż na płaskiej powierzchni i pałeczką do jedzenia wyznacz porcje. Zamroź.</p><p></p><p></p><p></p><p>Jak można wykorzystać pesto</p><p></p><p><strong>Kurczak w marynacie jogurtowo-pesto</strong></p><p></p><p>Pesto doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Spróbuj nie tylko kurczaka, ale także indyka, królika, marynata z pesto jest również świetna do steków z polędwicy wieprzowej. Na 500 g mięsa weź 500 g jogurtu naturalnego, 50 g pesto, dodaj łyżkę oliwy i sól. Wszystko wymieszaj i zostaw w marynacie nie mniej niż na 30 min. Włóż wszystko do brytfanny i piecz przez 35-40 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 15 min. piecz przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie wyjmij i dopiecz odsłonięte.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Sałatka Caprese z pesto z czosnku niedźwiedziego</strong></p><p></p><p>Zrób tę sałatkę, gdy masz bardzo smaczne pomidory. Im bardziej różnorodna, tym piękniejsza i smaczniejsza. Na przykład pomidory typu kumato, pomidorki koktajlowe i malinowe. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, małe pomidory zostaw w całości lub przekrój na pół. Ułóż wszystko na talerzu, dodaj kulkę sera burrata, przekrój kulkę na krzyż, dopraw wszystko pesto z dzikiego czosnku.</p><p></p><p><strong>Makaron z pesto</strong></p><p></p><p>Geniusz w prostocie. Te dwa składniki po prostu są stworzone jeden dla drugiego. Przepis chyba nie istnieje. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać ciepły z pesto. Możesz też doprawić zielone pesto suszonymi pomidorami, oliwkami lub kaparami.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Jajka z pesto </strong></p><p></p><p>Taki pisk mody kulinarnej – na patelnię połóż łyżkę lub 2 pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Można jajko wbić całe, a można wymieszać. Przykryć i smażyć przez 2-3 min. na wolnym ogniu.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Pesto i inne</strong></p><p></p><p>Doskonale nadaje się do dosmaczenia zupy. Po prostu wymieszać.</p><p></p><p>Pesto może być nadzieniem do pieczonego chleba lub smarowidełkiem do kanapek.</p><p></p><p>Majonez można wymieszać z pesto.</p><p></p><p>Pesto dodać do dressingu do sałatek</p><p>[ATTACH=full]113790[/ATTACH]</p><p></p><p>Magazyn Wileński, 2022</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1747258, member: 1293"] [B]Pesto z czosnku niedźwiedziego[/B] Jeden z najprostszych sposobów na wykorzystanie wielkiej ilości czosnku. Liście czosnku przygotowujemy do spożycia przez blanszowanie. Zamiast nerkowca można użyć dowolnych orzechów – migdałów, włoskich, piniowych, a także można dodać nasion słonecznika lub dyni. Dobry pęczek czosnku niedźwiedziego – ok.150 g 50 g prażonych orzechów nerkowca 50 g twardego sera 100 ml dobrej jakości oleju lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku Sól pieprz 1. Przygotuj garnek z wrzącą wodą, garnek lub miskę wody z lodem i duży durszlak. 2. Czosnek opłucz, dodaj do wrzącej wody, pozostaw na 40-45 sekund lub do momentu, gdy czosnek zmieni kolor na jasnozielony. (Jest to ważne, ponieważ dłużej trzymane we wrzątku liście po prostu kipią i zmieniają się z ładnej zieleni w ciemną masę). Za pomocą durszlaka wyjmij czosnek i zanurz go w wodzie z lodem. Po 1-1,5 min. połóż liście na ręczniku papierowym i osusz. 3. Do malaksera dodaj odciśnięty czosnek, orzechy i starty ser. Dodaj sok z cytryny i posiekaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj oliwę lub olej, sól i wymieszaj do połączenia. 4. Włóż do czystych słoików i przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz zachować pesto dłużej, nie napełniaj słoika do końca, zostaw miejsce na warstwę oleju o grubości około 0,7-1 cm. Pesto zalane olejem można przechowywać w lodówce dłużej – do 3 miesięcy. 5. Pesto można zamrozić – włóż pesto do naczynia do robienia kostek lodu lub woreczka plastykowego. W przypadku woreczka nie napełniaj go mocno, tylko wyłóż tak, by powstał płaski woreczek. Usuń powietrze z woreczka, szczelnie zamknij, ułóż na płaskiej powierzchni i pałeczką do jedzenia wyznacz porcje. Zamroź. Jak można wykorzystać pesto [B]Kurczak w marynacie jogurtowo-pesto[/B] Pesto doskonale nadaje się do marynowania mięsa. Spróbuj nie tylko kurczaka, ale także indyka, królika, marynata z pesto jest również świetna do steków z polędwicy wieprzowej. Na 500 g mięsa weź 500 g jogurtu naturalnego, 50 g pesto, dodaj łyżkę oliwy i sól. Wszystko wymieszaj i zostaw w marynacie nie mniej niż na 30 min. Włóż wszystko do brytfanny i piecz przez 35-40 minut. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pierwsze 15 min. piecz przykryte folią aluminiową lub papierem do pieczenia, następnie wyjmij i dopiecz odsłonięte. [B]Sałatka Caprese z pesto z czosnku niedźwiedziego[/B] Zrób tę sałatkę, gdy masz bardzo smaczne pomidory. Im bardziej różnorodna, tym piękniejsza i smaczniejsza. Na przykład pomidory typu kumato, pomidorki koktajlowe i malinowe. Pomidory pokrój w cienkie plasterki, małe pomidory zostaw w całości lub przekrój na pół. Ułóż wszystko na talerzu, dodaj kulkę sera burrata, przekrój kulkę na krzyż, dopraw wszystko pesto z dzikiego czosnku. [B]Makaron z pesto[/B] Geniusz w prostocie. Te dwa składniki po prostu są stworzone jeden dla drugiego. Przepis chyba nie istnieje. Wystarczy ugotować makaron i wymieszać ciepły z pesto. Możesz też doprawić zielone pesto suszonymi pomidorami, oliwkami lub kaparami. [B]Jajka z pesto [/B] Taki pisk mody kulinarnej – na patelnię połóż łyżkę lub 2 pesto, rozgrzej, a na to wbij jajko. Można jajko wbić całe, a można wymieszać. Przykryć i smażyć przez 2-3 min. na wolnym ogniu. [B]Pesto i inne[/B] Doskonale nadaje się do dosmaczenia zupy. Po prostu wymieszać. Pesto może być nadzieniem do pieczonego chleba lub smarowidełkiem do kanapek. Majonez można wymieszać z pesto. Pesto dodać do dressingu do sałatek [ATTACH type="full" width="580px" alt="20220420_191731.jpg"]113790[/ATTACH] Magazyn Wileński, 2022 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Top
Bottom